Докато Русия увеличава военния си потенциал и показва своята мощ, Европа не е способна да демонстрира нищо, освен липса на солидарност и безкрайни кавги, пише Марсел Мишелсон във Forbes.
Степента на напрежение между Русия и Запада непрекъснато расте и европейските държави повече от всякога се нуждаят от единство и грамотно управление. Вместо това те позволяват на недалновидни политици да отиват към катастрофа, се отбелязва в публикацията.

Във Великобритания гласуваха за излизане от ЕС, Унгария се намира на границата на скъсване с евросъюза заради нежеланието си да приема мигранти, същевременно службите за сигурност почти са изчерпали силите си, опитвайки се да противостоят на заплахата от тероризъм. Европейските държави остават разпокъсани, а политици-популисти призовават народа да приключи със старата система и да се втурне към новото и неизвестното, пише Мишелсон.

Ако Европа продължи да следва този път, тя накрая ще се превърне в множество отделни страни, начело на които ще застанат политици с екстремистки възгледи. Такива „лидери” и занапред ще провокират вътрешни раздори, които могат да прераснат в граждански войни, предупреждава авторът на публикацията.

Хората, които твърдят, че могат да отстранят всички политически и икономически проблеми с едно движение на ръката, всъщност сами задействат „адската машина” за саморазрушението на Европа, обобщава изданието.

Превод и редакция: БЛИЦ