Цигара бюрек е обичано турско ястие, което се сервира в дома за закуска, обяд и вечеря, пише zajenata.bg. Формата на тези вкусни рулца е подобна на кубински пури - оттам е и името!

Традиционните хрупкави закусчици се приготвят най-добре с  точено тесто. Но да купуваш готово е доста нерентабилно, а да си приготвиш сам е труден процес.

 

Днес ви предлагаме   една олекотена версия на тази турска вкусотия, която може да приготвите с помощта на тънки питки Лаваш  - арменски безквасни питки или като тези в арабските магазини. Стават по-бързо, отколкото можете да си представите!

Цигара-бюрек

 

СЪСТАВКИ:

  • 4 тънки питки Лаваш
  • 150 г сирене (може и извара)
  • 1 яйце
  • черен пипер
  • сол (ако е необходимо)
  • олио  за пържене

ПРИГОТВЯНЕ:

  1. Нарежете листовете Лаваш на триъгълници.
  2. Нарежете копъра на ситно, смесете го със сирене или кашкавал и черен пипер.

Разделете жълтъците от белтъците и ги добавете към плънката. Внимателно разбъркайте всичко. Ако използвате извара, посолете.
  • На ръба на едната питка сложете малко плънка и навийте на пура. За да не се развие, намажете кантовете с разбит белтък.
     
  • Изпържете пуричките в достатъчно количество добре загрято олио, а след това ги сложете върху салфетка, така че да се попие излишната мазнина.

Получава се цяла планина от вкусни хрупкави пурички със сирене! Между другото, може да си ги приготвите предварително и да ги замразите за по-късно, ако ви дойдат неочаквани гости.

Хареса ли ви рецептата? Споделете я!