Повечето жени биват привлечени от нарцистични мъже. Така че, дами, нямате право да се оплаквате, ако след това нещо ви куца във връзката – сами сте си го избрали! Това показват резултати от проведени изследвания в тази посока. Жените са привлечени предимно от мъже с нарцистични личностни характеристики, пише Man's Health.
Изследователи от Университета в Грац, Австрия, провели проучване върху избора на сексуален партньор от страна на жените. Изследването представлявало отговор на няколко въпроса след всяка първа среща, която жените в изследването имали.

Резултатите сочат, че по-голямата част от жените са склонни да изберат да се срещнат повторно с мъже, имащи нарцистични черти в характера. Много малка част от жените обърнали внимание на по-скромните и интровертни мъже.

Значителният превес в женското одобрение към нарцисите се дължи на факта, че този тип личности са по-изявени в социалните си кръгове, много по-вероятно е да бъдат забелязани и да оставят добро впечатление.

Нарцисите са напористи, духовити, знаят как да привлекат внимание към себе си и знаят как да са център на събитията. Тези отличителни черти привличат женското внимание не само на първа среща, но и след това.

Когато изследователите умишлено накарали екстровертите нарциси да притъпят тези свои черти при следващ разговор, женският интерес намалявал драстично.

Отговорът е само един – жените наистина си падат повече по нарцистични мъжкари, отколкото по свити и неуверени момчета.

Друго изследване от Германия обаче показва, че в дългосрочен план връзката с нарцис може да се превърне в кошмар. Техният егоцентризъм и твърдоглавие могат сериозно да наранят самочувствието на партньора им след години съвместно съжителство.