Ислямският проповедник Фетхуллах Гюлен, обвинен като организатор и ръководител на опита за преврат в Турция от 15 юли т.г., е финансирал фондацията на Хилъри Клинтън с цел да предотврати екстрадицията си от САЩ, предаде. Кандидатката за президент на Америка е получила два банкови превода на обща сума от 25 000 долара. Парите са от даренията, набирани от благотворителната хуманитарна организация на Гюлен „Има ли някой“, подпомагаща хора в беда и в бедност, до неотдавна широко рекламирана заради щедростта й в Турция.
Разследващите от сектора за организирани икономически престъпления и контрабанда при прокуратурата в Истанбул са открили документите за двата банкови превода, направени през банката на Гюлен "Азия" като кредитен трансфер, пише в. „Сабах“ днес. Първият е от 29 април 2015 г. от името на благотворителната организация по сметката на Clinton Global Initiative в The Bank of New York Mellon и е на стойност 5 000 долара.

Прехвърлянето на средствата е с подписа на Саваш Метин, който допреди няколко месеца е бил генерален секретар на „Има ли някой“ в продължение на 3,5 г. Вторият превод е от 17 юни 2015 г. в размер на 20 000 долара и е направен през същите банки. Магистратите в Истанбул са категорични, че с тази финансова подкрепа за кампанията на Хилъри Клинтън Гюлен е искал да предотврати екстрадирането си от САЩ, което обаче бе поискано месец след опита за преврат.

В 7 страници прокуратурата излага мотивите си за незабавния арест на 46-имата заподозрени активисти на благотворителната организация начело с Гюлен, които под предлог, че набират дарения за социални нужди, са използвали религиозните нагласи на дарителите, но са извлекли лична полза, като са подкупили Клинтън. На съда вече са предадени 40 заподозрени, има решение за задържането на още 71 души, от които 4 са вече в ареста с други обвинения.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!