Бившият член на Конституционния съд Георги Марков коментира пред БЛИЦ, че именно от БСП са оказали най-голямо влияние кандидатурата на Ирина Бокова да претърпи провал и то предизвестен. Според него всичко е започнало още в далечната 2008 г. С намесата на тогавашния президент Георги Първанов.
"БСП погреба кандидатурата на Бокова още в далечната 2008 година. Тогава Борисов не беше в парламента, не беше нито премиер, нито външен министър и не е ходил в Аржентина.

Въпросът е кой отиде в Аржентина - президентът Първанов ли? Имаше ли министри от кабинета на г-н Станишев, на БСП и червения цар? Беше ли там г-жа Бокова като кандидат за ЮНЕСКО", коментира пред БЛИЦ Георги Марков и задава още въпроси:
 
"Лобираше ли Първанов пред Аржентина г-жа Бокова да стане президент на ЮНЕСКО? Ако го е правил, патриотично е постъпил.
 
Подкрепи ли г-н Първанов Аржентина в спора за т. Нар. Фолкленски острови? Вдигна ли фантастично красивата аржентинска президентка г-жа Фернандес наздравица за благодарност от това, че България подкрепи Аржентина срещу Англия във война, от която загинаха английски войници.
 
Гръмна ли аржентинската преса във възторг, че страна, членка на ЕС е подкрепила латиноамериканска страна срещу страна членка на ЕС? Е как Англия няма да налага вето до дупка доживотно на Бокова?
 
Какъв е Орешарски да издига кандидатура за шеф на ООН?
 
Той не е избиран мажоритарно за кмет, беше представител и министър председател на победени на изборите партии и не попита победилата партия ГЕРБ дали е съгласна. Ако нещо Борисов е сбъркал, грешката се дължи на неговата демократичност и добро сърце, присъщи на всеки широко скроен и добър човек", твърди бившият Конституционен съдия.
 
Той се обръща и към премиера Бойко Борисов:
 
"Моят съвет към него е - приятелю Бойко, стига пуска аванти на хора като Ирина Бокова.

Привилегированите фамилии на политбюро станаха премиери, шефове на телевизии и на какво ли още не. Имам предвид цялата сюрия деца и снахи на Политбюро. Хранениците на комунизма станаха галеници на демокрация.
 
Приятелю Бойко, както и да свършат президентските избори, отивай на предсрочни парламентарни, структурите са ти във форма, имаш силни кметове по места. Крайно време е България да скъса с посткомунизма."
 
Пред БЛИЦ Георги Марков развива и друга теза. Според него на практика ООН отдавна е престанала да върши това, заради което е създадена като организация:
 
"Не е въпросът кой ще е шеф на ООН, а защо ООН от организация на обединените нации стана казионна организация на разединените нации. Защо ООН не спря войните, които разрушиха и заличиха цели държави - Сирия, Ирак, Либия, Египет? Защо допуснаха ислямизацията на Европа и нарушаване на международните правила: че границите са свещени и, че всеки, който минава през тях не на законоустановеното място и не по установения ред извършва престъпление. Досегашния шеф Чичко Муун един път не слезе до Европа да види и поговори с близките на жертвите от атентатите, взривяванията, премазването с коли. Така че кой ще стане шеф на ООН за най-голямо съжаление не вълнува гражданите в света, защото ООН не решава кризи, а устройва удобни хора на синекурни длъжности."
 
Мира НАЙДЕНОВА, БЛИЦ