Премиерът Бойко Борисов категорично отхвърли призивите да подаде оставка заради слабото представяне на Кристалина Георгиева в надпреварата за генерален секретар на ООН. Той дори изрази удовлетворение, че само от едно изслушване тя е получила подкрепа.
"За какво да подавам оставка – за това, че не мога да осигуря още 5 години на една комунистическа фамилия ли", заяви Борисов, цитиран от БГНЕС.

"Няма логика в искането за оставка, всички премиери извън Португалия би трябвало да подадат оставка. Оставка трябваше да искаме на Орешарски, но той вече я подаде. Затова, че ни я предложи (Ирина Бокова) преди две години. Тя прояви нахалство и не се отказа и отиде да блокира госпожа Георгиева", добави Борисов. 

Според премиера номинирането на Кристалина Георгиева "в последния момент не е гаф". "Имахме увереността на много държави, че ще я подкрепят", каза още Борисов. След гласуване в сряда тя получи пет гласа "за", включително от 2 държави постоянни членки, 8 "против", сред които 2 постоянни членки и 2 "въздържал се", един от които също е бил от постоянна членка на Съвета. На практика Георгиева е била изправена пред две заплахи за вето, но не се знае от кои държави.

По думите му подаване на оставка ще се отрази негативно върху всички усилия на България за справяне с мигрантската криза.

Припомняме, че по-рано днес от БСП поискаха оставката на Борисов заради провала на българската кандидатура за генерален секретар на ООН и заради слугуване на чужди интереси, с пренебрегване на националния. От АБВ също заявиха, че е достойно Кристалина Георгиева да бъде оттеглена от поста си в ЕК незабавно.

От партията на Първанов поискаха оставка за премиера Борисов и на външния министър Митов. От ПФ също коментираха, че Кристалина Георгиева трябва да си ходи и тя няма право да представлява България в ЕК. Позиция, че отговорността трябва да бъде поета от Борисов и Митов, изрази и ЕНП в лицето на Мария Капон. 

ЧЕТЕТЕ В БЛИЦ ОЩЕ КОМЕНТАРИ И АНАЛИЗИ ПО ТЕМАТА