Районният съд в Пловдив осъди за документна измама Фатме Барутин на 1 година лишаване от свобода, като отложи изпълнението на наказанието с изпитателен срок от 3 години. Фатме Барутин трябва да заплати на четири банкови институции обезщетения за причинени имуществени вреди общо за дружествата в размер на 8164,13 лв., заедно със законната лихва от датата на извършване на престъпленията. 
Фатме Барутин, която е студентка в Пловдив, решила да си набави парични средства, като изтегли кредити от различни кредитни институции от името на свои познати и колежки, като целта й била да заблуди банковите служители относно самоличността си и намерението си да изплаща изтеглените кредити.

Така тя искала да си набави имотна облага, без да връща изтеглените парични средства от името на свои колежки. Взела личните карти на Мая Марчева, Насибе Маллахалил и Петя Цикловска от помещенията, където жените се преобличали за работа, и по-късно използвала тези лични карти при посещенията си в офиси на различни кредитни институции.

Пред служители на кредитните институции Фатме Барутин противозаконно си е послужила с официални документи, издадени за други лица, съставила е неистински частни документи и въвела в заблуждение служителите на тези кредитни институции и им причинила имотна вреда в размер общо на 14 499 лв. 
В съдебно заседание подсъдимата призна всички факти и обстоятелства по обвинителния акт и направи самопризнания.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Окръжен съд - Пловдив. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ