Висши ръководители в американската армия разкриха какво смятат за възникването на нова глобална война. Според тях, с напрежението в Сирия и увеличаващия се брой на терористичните нападения заплахата от трета световна война съвсем не е толкова нереалистична, съобщава „Мирър”.
Американските генерали считат, че заплахата от Русия, нарастващата военна мощ на Китай и климатичните промени са трите основни фактора, които биха предизвикали нов глобален въоръжен конфликт.
 
Техните прогнози сочат, че такъв конфликт би бил „крайно смъртоносен и бърз”, а сблъсъкът между две суперсилни държави – „почти гарантиран”.
 
Всички страни ще разчитат все повече на технологиите и ще използват „умни оръжия” и изкуствен интелект. Апокалиптичната прогноза е направена от генерал-майор Уилям Хикс на Годишната среща на Асоциацията на американската армия във Вашингтон.
 
„Един конвенционален конфликт в близко бъдеще ще бъде изключително смъртоносен и опасен и ние не държим хронометъра. Скоростта на събитията вероятно ще ограничи нашите човешки възможности”, заяви той.
 
Генералът изтъкна още, че Русия и Китай изграждат огромни армии, всяка от която разчита на технологиите. Това принуждава военните ръководители да се подготвят за „насилие с мащаби, каквито американската армия не е виждала от Корея”.
 
Генерал Марк Мили пък добави, че войната между национални държави е „почти гарантирана” в бъдеще. Той предупреди, че военните стратези трябва да са готови за кибер война и битки в населените места.
 
Информацията идва, след като стана ясно, че Русия е започнала мащабна подготовка за защита на населението при ядрена война.

Превод и редакция: БЛИЦ