Не бива да се приема, че днешното стартиране на европейската брегова охрана е насочено срещу Турция. Няма гранична полиция, която да се справи с няколко милиона мигранти. Турция трябва да остане стратегически партньор на Европа. Това заяви премиерът Бойко Борисов на пресконференция, свързана със старта на новата агенция на ЕС „Европейска гранична и брегова охрана” на ГКПП „Капитан Андреево”.
„Стотици милиони похарчихме за заграждения, но ги направихме с ясното съзнание на турската държава, че това ще помогне и на двете страни”, посочи министър-председателят.
 
„Преди година и половина –две, ако някой беше казал, че ще го има днешното събитие, в Европа щеше да се приеме като ерес. Минаха 2 години, откакто поставихме въпроса, че външните граници на ЕС трябва да се затворят, защото ако си създаваме илюзия, че ще затворим границата тук, те веднага са пробили през Финландия. Ключово беше заседанието в  Братислава. Там всички колеги от Европейския съвет, Европейската комисия и Европейския парламент си дадоха ясна сметка, че без бързи и ефикасни действия модата да се говори срещу Евросюза ще се разрасне, а няма по-хубаво място за живот от ЕС и затова всички потоци на мигрантите са към Европа”, каза министър-председателят.
 
Той благодари на всички  български депутати в Европарламента, които са отстояли тази позиция, защото няколко години страната ни се борела сама.
 
„След Братислава ЕС вече не е същият. Той показа, че може да бъде бърз, ефективен, консолидиран и най-вече – мерки на терен”, подчерта Борисов.  

Премиерът отново подчерта необходимостта всички държави да настояват САЩ и Русия да намерят изход от ситуацията в Сирия. „Да намерят дори най-лошия мир, за да могат тези хора да се върна там“, каза още той.