Основният виновник, който трябва да понесе вина за това, е Кристалина Георгиева. Ние призоваваме премиера, външния министър да поискат от нея да си подаде оставката. Това каза кандидатът за президент и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов по време на брифинг в Парламента във връзка с гласуването за генерален секретар на ООН, съобщи "Фокус".
"Това, което тя направи беше обслужване на чужди интереси, а не доброто име на България. Второ, това не е първият гаф“, каза той и посочи, че преди повече от половин година Кристалина Георгиева е заявила, че трябва да свикваме с мигрантите, защото те щели да подобрят генофонда на България.

По думите му Кристалина Георгиева е абсолютно случаен човек. „Тази жена трябва да си подаде оставката“, каза Каракачанов и посочи, че българският президент трябва да даде обяснение защо не е взел категорична позиция в кампанията за генерален секретар на ООН.

Лидерът на ВМРО коментира и искания от БСП и АБВ вот на недоверие. По думите му подобни спекулации по време на предизборна кампания са абсолютни неудачни.
 
„Темата става актуална след президентските избори. По време на президентски избори да се разиграва картата с вот на недоверие има чисто предизборен смисъл и това ще загуби смисъла от целия дебат“, посочи Каракачанов.

Той обясни, че когато се прави вот на недоверие по външна политика на България в спокойна изборна ситуация, от ПФ ще искат разговор по цялостната външна политика, а не само по темата за провала на българската кандидатура за ООН. „Истината е, че България няма външна политика с характер. Няма собствена национална кауза, която преследва, а се люшка между интересите на един или друг геополитически играч“, заяви той. 

ЧЕТЕТЕ В БЛИЦ ОЩЕ КОМЕНТАРИ И АНАЛИЗИ ПО ТЕМАТА