Германският канцлер Ангела Меркел отправи нови критики против затягането на граничния контрол по т.нар балкански път на мигрантите, предадаха ДПА и БТА. В публикувано днес интервю тя подчертава, че споразумението между ЕС и Турция е единственото трайно решение на проблема с миграцията.
"Ако ме питате дали затварянето на балканския път решава проблема, ще кажа ясно не", заявява Меркел пред седмичника "Цайт".

По думите й през седмиците преди да влезе в сила споразумението ЕС - Турция на практика в Германия са влезли по-малко мигранти, но в Гърция са пристигнали 45 хиляди.

Канцлерът отхвърля обвиненията, че се е отметнала от политическата си позиция от септември м.г., когато отвори границите на Германия за търсещите убежище, събрали се в Унгария.

Тогава нейният жест на добра воля бе приветстван от международната общност, но после тя бе критикувана, че допуснала стотици хиляди мигранти в Германия през последните три месеца на 2015 г.

"По принцип моята политика остана постоянна", казва Меркел, която през тази година предприе някои мерки за ограничаване на миграцията.

Миналия месец германските власти обявиха, че влезлите в страната мигранти през 2015 г. възлизат фактически на 890 хиляди, а не 1,1 милиона, както се съобщаваше дотогава.

Разликата се дължи на това, че някои кандидати за убежище са се регистрирали на повече от едно място, някои са отпътували за други страни от ЕС или са се завърнали в родината си.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА ЖЕСТОКАТА БЕЖАНСКА КРИЗА В ЕВРОПА