В администрацията на президента на Украйна и МВнР очакват Западът да усили натиска върху Киев, съобщи интернет-изданието LIGA.net с позоваване на високопоставени украински чиновници.
„Западът буквално ни смазва. На нас ще ни извиват ръцете. От САЩ искат да оставят позитивно наследство. Затова Нуланд долетя в Москва. Нас ще ни притиснат през близките седмици, налагайки ни откровено неприемливи за нас решения за „пътната карта” (по Донбас)” – казал източникът.

Споровете се водят основно по формулировките на плана за уреждане на конфликта и реда за изпълнение на неговите точки, се казва в публикацията. Вашингтон убеждава Украйна да се съгласи с руските поправки към плана, който иска от Киев на първо място политически стъпки.

От МВнР и от президентската администрация доверили, че още през септември вицепрезидентът Джо Байдън уговарял Петро Порошенко да направи отстъпки. Порошенко отказал, като се позовал на риск от нестабилност в страната.

В Киев считат, че близките седмици могат да се окажат решаващи. „Ние трябва да издържим две седмици. Възможно е да започнат открито на притиснат Украйна” – казали от МВнР.

БЛИЦ припомня, че вчера (сряда) в Москва се състояла среща на помощника на руския президент Владислав Сурков и помощника на държавния секретар на САЩ Виктория Нуланд. Страните се уговорили да засилят натиска над Киев и отбелязали, че предложенията на Украйна по политическите точки за регулиране не съответстват на Минските споразумения, съобщил за РИА Новости запознатият с разговорите политолог Алексей Чеснаков.

Превод и редакция: БЛИЦ