Партиите, злоупотребили с личните данни на избирателите, ще бъдат санкционирани. Глобата може да бъде между 500 и 100 000 лева, в зависимост от установените нарушения. 80 хиляди лева са глобите за този вид фалшификации през 2014 година. Това заяви по БНТ Венцислав Караджов - председател на Комисията за защита на личните данни.
По думите му злоупотреби с лични данни се наблюдават при нови политически субекти. "Това не са тези от 2013 г. Нарушителите ще бъдат сакнкционирани в момента, в който бъде проверена достоверността на приложените подписи, изискат се преписките, т.е. заверените копия от ЦИК и имаме много добро сътрудничество с МВР и с Националния институт по криминалистика и криминология, който проверява тази достоверност. Така че при тези жалби, които са счетени за основателни, решенията ще са потвърдени от съда", допълни Караджов.

До момента в Комисията за защита на личните данни са постъпили 40 жалби и 8 сигнала от хора, които са открили имената си и ЕГН- то в системата за проверка на ЦИК. От Комисията призовават всеки да провери дали неговото име фигурира и без да знае се е подписал в нечия подкрепа.