Терористите от „Ислямска държава“ са обявили джихад на котките, след като ръководството на групировката е наложила фетва върху това хората да ги държат по домовете си като питомци, пише руската “Правда“.
Според местната преса в Мосул е започнал истински лов на котки. „Ислямска държава призовава жителите на града да спазват заповедта и да не я нарушават“, предаде иракският телевизионен канал „Ал Сумария“. „Според издадената фетва в Мосул е забранено държането на котки по домовете. Жителите ще бъдат наказвани, ако нарушат заповедта“, потвърждава „Ираки Нюз“. 

В момента терористите инспектират всички сгради на града. Ако намерят котка, те могат да разстрелят и нея, и стопанина ѝ. За да избегнат наказание, хората трябва да изхвърлят питомеца си на улицата, където той най-вероятно ще загине, защото терористите имат навика да стрелят по бездомни животни, устройвайки се своеобразни „тренировки“ с живи мишени. 

В традиционния ислям се разрешава държането на котка като домашен любимец. В Корана пише, че „пророкът Мохамед е наричал котките чисти животни, които никога нищо не замърсяват“. Също така пророкът на ислямската вяра е призовавал мюсюлманите да не се присъединяват към лъжемюсюлмани.