Кварталите в източната част на Алепо, които са под контрола на бунтовници, бяха поставени от ООН в категорията "обсадена зона".
Говорителят на Службата за координация на хуманитарните въпроси на ООН Йенс Ларке заяви, че източните квартали на Алепо отговарят вече и на трите критерии за обсадена зона, включително военна обсада, липса на достъп за хуманитарна помощ и невъзможност за свободно движение на цивилни, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В Сирия има 18 такива зони според ООН. Обсадените хора в източната част на Алепо са около 275 000. Западната част на града е под контрола на правителството и продължава да получава помощи.

Франция ще внесе в ООН проекторезолюция за Сирия

Франция ще внесе официално проекторезолюция за Сирия до края на седмицата в Съвета за сигурност на ООН в опит да постигне спиране на огъня в Алепо, съобщи днес правителственият говорител Стефан льо Фол, цитиран от Франс прес.

Френският министър на външните работи Жан-Марк Еро ще отиде в четвъртък в Русия, а в петък ще посети САЩ в опит да убеди двете страни да подкрепят подготвената от Франция резолюция.

Само Франция "се разбунтува срещу ставащото в Алепо" и не го приема, каза Льо Фол.

От 2014 г. позицията на президента Франсоа Оланд за Сирия не се е променяла. Той "предложи навремето удари, когато червената линия за употребата на химически оръжия бе престъпена от Башар Асад", допълни говорителят.

"Това не бе възможно", каза той, визирайки завоя на Вашингтон, който се отказа в последния момент от варианта да използва военна сила.

Лавров и Кери обсъдиха кризите в Сирия и Украйна

Външният министър на Русия Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Джон Кери обсъдиха по телефона кризите в Сирия и Украйна, както и работата в ООН по проблема с ядрената програма на КНДР.

Това съобщи днес външнополитическото ведомство в Москва, цитирано от ТАСС и Ройтерс. В съобщението се посочва, че разговорът е бил по инициатива на американската страна.

ТАСС припомни, че на 3 октомври Държавният департамент обвини Русия, че е отговорна за провала на споразумението от 9 септември за установяване на примирие в Сирия.

В отговор Лавров заяви, че отговорността се носи от представители на американската администрация, които са привърженици на силовия сценарий в Сирия.