Чешкият министър-председател Бохуслав Соботка заяви, че ръководената от него Социалдемократическа партия при успех на следващите парламентарни избори може да покани в правителството представители на комунистическата партия, ако тя не поставя под съмнение членството в НАТО и проевропейската ориентация на републиката, предаде РИА Новости.
„Мога да си представя сътрудничество с комунистите в правителството единствено въз основа на ясни рамки, свързани със сигурността на Чехия. Тоест. да не поставят под съмнение членството в НАТО и проевропейската ориентация на правителството“, заяви Соботка. Едновременно с това министър-председателят оцени положително сътрудничеството на партията си с комунистите на местно ниво. Според него коалициите в местните органи между социалдемократи и комунисти „работят за благото на гражданите и са стабилни“.
 
В момента Чешката комунистическа е трета парламентарна сила с 33 депутати в 200-местния парламент. Лидерът на партията Войтех Филип заяви, че партията му няма да отстъпи от програмните си принципи. Той напомни, че комунистите искат провеждането на референдум за излизането на Чехия от състава на НАТО. 
Следващите парламентарни избори в Чехия ще се състоят в края на 2017 г.