Ханна Кьостлер е на 22 години. Тя е успешен блогър, в Инстаграм я следват повече от 100 000 души. Но до тази своя популярност младата жена е достигнала след жестока битка със смъртта. Четири години по-рано Ханна едва се умряла заради анорексия.
Много момичета осъзнато довеждат себе си до пълно изтощение с диети. Стремят се да заприличат на кукла Барби, а Ханна точно това искала. Но заболяването й се дължало още и на стрес, съобщи сайтът Офигенно.


 
Работата на родителите й били свързани с постоянни дълги командировки, а семейството пътувало през цялото време по целия свят. Ханна се родила в Австрия, а после живяла в САЩ, Китай, Южна Корея, Япония. Не успяла да завърже приятелства. Защото тъкмо свиквала с новите си познати и трябвало да се разделя с тях и да се мести да живее на друго място.


 
Девойката не могла да контролира живота си, затова решила да вземе под контрол храната си. На 17 години, когато Ханна живеела в Япония, теглото й започнало стремително да намалява. Тя отслабнала от 64 на 53 кг, при все че ръстът й бил 180 см.


 
Родителите й обаче се намесили и тя постепенно си върнала обичайното тегло. Но все още било рано да се радват. Година по-късно Ханна убедила родителите си да я пуснат в Австрия, където да живее самостоятелно.


 
Без надзора на майка си, Ханна отново започнала диетите. Тя буквално се пришила към дията за отслабване и се мерила по 10 пъти на ден. Дневната й дажба се сътояла от горси плодове, ориз и вода. Енергийната стойност на цялата й храна стигала едва 100 калории.


 
С тази диета Ханна се докарала почти до смъртта. Един ден припаднала у дома. И когато спряла да отговаря на позвъняванията роднините й се обърнали с молба към полицията да проверят какво става. Служителите на реда взломили входната врата и намерили девойката в безсъзнание.


 
Ханна се събудила в клиниката. Лекарите казали, че само още два дни и щяло да е невъзможно да я спасят. „Спомням си как се прибрах у дома. Полегнах да си почина… Отворих очи в болничната стая” – спомня си момичето. Когато била приета в болницата, Ханна тежала едва 30 килограма.



Заради силното изтощение започнали да й отказват органите, а косата започнала да пада на кичури. В продължение на пет месеца тя била в болница, а после още 10 ходила в клиниката на рехабилитация.


 
Най-много й помогнала психологическата помощ, която й била оказана. Тя я извадила от натрапчивата идея за отслабване и й върнала усета към храната. Сега девойката се придържа към веганството и охотно публикува рецепти в Инстаграм.



Ханна периодично напомня на своите последователи за смъртната опасност, която крие анорексията: „Дори ме е страх да си гледам снимките, направени преди 4 години, но за тези проблеми не бива да се мълчи! Сега осъзнавам колко глупаво съм се държала. Надявам се моят горчив опит да предпази други момичета от маниакалното увлечие да отслабват”, казва Ханна.
 
Превод и редакция: БЛИЦ