Втори рус ангел бе открит вчера в Гърция - малката Николета! Отново синеоко, красиво детенце, за което бе съобщено, че е българче, което е било отвлечено и продадено в Гърция. Около 3000 лева пък струва едно дете - това е сумата, която достига до майките, съобщи последните тарифи жител на село Екзарх Антимово, където са залавяни доста родилки, които са подготвяли своите рожби за износ, пише в. България днес.
3 г. след като русокосата Мария бе намерена на почти същото място - цигански катун край гръцкия град Лариса, преди дни при акция на полицията в ромската махала в Тирнавос, градче в близост до Лариса, информират медии в Гърция.

Органите на реда се усъмнили, че става въпрос за нов случай на отвличане или покупка на дете, затова задържали мъжа и жената, които са се представили за родители на момиченцето, както и още един човек. От полицията бе съобщено, че са задържани трима местни от Тирнавос, като това е станало по обвинения за отвличане на деца, укриване на престъпник, нарушение на Закона за наркотици и оръжие.

Органите на реда разпространиха и снимка на момиченцето, на които се вижда, че тя е с по-тъмна коса от тази на Мария, но е със светли очи. Детето е високо 1,10 метра. Според властите тя е на около 6 години, като говори гръцки, затова се смята, че отдавна е била държана в ромското гето. Русият ангел реагира на името Никол или Николета, както и на прякора Татуировката. Все още не се знае нищо повече за детето - откъде е било отвлечено, кои са истинските му родители. Момиченцето е живяло с двама от арестуваните. На всички е направен ДНК тест, чиито резултати бяха обявени вчера и те доказват, че никой не е биологичен родител на Николета. Работата по изясняване на самоличността на детето продължава.

Друг факт, който показва, че Николета е държана отдавна в гетото, е и това, че никъде в района няма подаден сигнал за отвлечено или липсващо дете.

Гръцката полиция няма регистрирани сигнали за изчезнали или отвлечени деца в региона, което затруднява тяхната работа. Няма данни как детето е било взето от биологичните му родители и как е стигнало до града край Лариса. Министерството на вътрешните ни работи ще започне проверка, заяви пред вестника ни зам. вътрешният министър Красимир Ципов. "Ще проверим случая, разбира се, като първо ще се запознаем откога е този казус, какво е детето и какво действително се случва", обясни той.

Организацията в Атина "Усмивка за детето" пое и русият ангел Мария преди 3 г. Те обясниха, че като цяло историята на Николета все още се разследва и прокуратурата има нужда от време, за да проучи всички подробности около случая. По време на целия процес представител на разследващите се е свързал с организацията, за да попита дали те имат къде да настанят момиченцето и дали имат капацитета да се занимават с нея. Оттам са обяснили, че те ще могат да намерят постоянен дом за Николета, която по подобие на предния случай ще бъде настанена в един от десетте защитени дома из цяла Гърция. Нейната локация ще остане в пълна тайна. Същата организация обясни пред изданието ни, че още над 300 деца са настанени по същото подобие и се чувстват добре в защитените домове.

Вчера малката Николета е заведена в педиатрията на болницата в Лариса, където са й направени пълни изследвания и е оценено нейното здравословно състояние. Тя е била пусната сред други деца, за да се опита да преодолее шока, на който е подложена в последните дни. Персоналът от болницата също се грижел за нея.

В петък предстои да има нови разпити на тримата арестанти в прокуратурата. При даването на първоначалните си показания те са били страшно противоречиви. Още при предишния случай с русата Мария стана ясно, че роми от Гърция комуникират с такива от България и купуват техни деца, като русите и синеоките са най-скъпи. Причината е, че голяма част от ромите искат да облагородят гените си, като си вземат булка със сини очи или естествено руса коса. Тогава бе обяснено от ромската махала в Николаево, откъдето е Мария, че белите деца крадат и по-лесно, тъй като не будят подозрения.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!