Разполагайки в Сирия зенитните ракетни системи С-300, Русия прикрива цялата страна с „военен купол”, който ще попречи на САЩ да употребява авиация в региона. Това заяви вицепрезидентът за изследвания по програмата на Центъра за анализ на европейската политика Питър Доран в ефира на Fox News.
„Разполагайки в Сирия тази конкретна система, Русия се опитва да създаде над Сирия военен купол – купол, който ще затрудни изключително много САЩ да използват авиация в региона. Това показва способността на Русия да предрича следващата стъпка на възможния военен отговор на САЩ след провала на преговорите. Русия вдига мизата и прави и без това опасната ситуация в Сирия още по-опасна”, заяви експертът.
 
Той подчерта, че в региона авиация имат само правителствените войски, ВКС и САЩ. Разполагането на руските ПВО системи анализаторът определя като застраховка, след като САЩ скъсаха сътрудничеството за Сирия.
 
„ДАЕШ няма авиация. Когато мирните преговори се провалиха, руснаците, очевидно, сметнаха, че САЩ може да разгледат военни вариант. Затова те разположиха най-новата си система за ПВО, за да демонстрират, че ако САЩ се опитат да употребят авиация, то това може да им струва скъпо. Това е опит за предотвратяване на евентуалната военна намеса на ВВС на САЩ”, отбеляза Доран.