Млад български биохимик залял Майорка с амфетамин. Нашият сънародник работел като технически сътрудник в Университета на Балеарските острови и под прикритието на академичната си дейност, необезпокояван забърквал наркотични субстанции, станали известни в целия регион, като новия speed, пише в. България днес.
Българинът, който е на 29 години, от седем месеца влязъл в полезрението на ченгетата. Те се усъмнили, че от университета в Палма де Майорка, известен със съкращението UIB, излиза амфетамин. Разработката започнала, след като се оказало, че нощните клубове в Балеарските острови са буквално залети с висококачествен амфетамин. Младите го наричали новият speed. Криминалистите от Националната полиция заловили дилъри на ниско ниво, които проговорили. Ченгетата тръгнали нагоре по веригата и така стигнали до производителя. Оказало се, че това е именно българският биохимик. За да не събужда подозрение при закупуването на прекурсорите той ги поръчвал, представяйки се за преподавател и изследовател към Катедрата по молекулярна биология на UIB, разказват местните вестник "Диарио де Майорка" и телевизия B3. Познанията му по химия му позволявали да синтезира изключително чист и силен амфетамин.

Разследващите проявили креативност и кръстили акцията "Операция Breaking Палма". Името идва от мястото на провеждането и от набралия огромна популярност сериал Breaking Bad, превеждан в България като "В обувките на Сатаната". Главният герой във филма е професор Уолтър Уайт, борещ се с поставената му в началото на сериала диагноза - рак на белите дробове. В желанието си да подсигури финансово бъдещето на своето семейство той започва живот на престъпник, произвеждащ и пласиращ метамфетамин. Криминалистите оприличават Уайт на българина от Майорка, който също произвеждал дрога под прикритието на университет, с тази разлика, че го правел за собствено забогатяване.

Арестът на сънародника става направо в лабораторията на университета на Балеарските острови. По-късно от Националната полиция обявиха, че намереното при обиските оборудване за производство на амфетамин е най-професионалното, откривано на архипелага. Голямо количество химикали били намерени от следователи на Групата за борба с упойващите вещества и организираната престъпност (UDYCO). Били скрити в къща в квартал Пласа де Торос в Палма де Майорка. Там са намерени и 450 грама MDMA с отлична чистота. Също така огромен брой епруветки, пипети, филтри, маски за работа. В лаптопи и на листове ченгетата открили подробно написани формули за синтез на различни наркотици.

Според комисар Хосе Луис Сантафе българинът е можел да произвежда до килограм амфетамин дневно. Когато търсенето се увеличавало през летния период "в определени дни и по три килограма", уточнява комисар Сантафе.
Българският биохимик е отказал да даде каквито и да били обяснения. Въпреки това магистратите в Палма де Майорка са постановили той да остане за постоянно в ареста, без право да бъде освободен под парична гаранция. Според тях намерените доказателства са абсолютно достатъчни да бъдат повдигнати обвинения на нашенеца и срещу него да бъде заведено дело.

При подобен случай химик, свързан с Братя Галеви, бе заловен да произвежда дрога, но на другия край на Средиземно море - в Ливан. "Готвачът" Б. Карбозов бе наречен от местния вестник "Дейли стар" "един от най-опасните производители на синтетична дрога" в света.

Съобщението за ареста дойде от Централната служба за борба с наркотиците в Ливан, която е ударила организирана престъпна група, занимаваща се с трафик на дрога за страните от Персийския залив. Наркотикът е щял да бъде транспортиран за Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия.