Двама мъже са обвиняеми за трагедията с удавените в Дунав иракски бежанци, сред които четири деца. Ужасът стана на 8 септември, но достигна до обществеността дни по-късно, когато край ломския бряг изплуваха мъртвите тела на мъж и 5-годишно момченце.
Окръжната прокуратура в Монтана е привлякла като обвиняеми двама мъже - Асен К. и Евгени И. В хода на първоначалното разследване е установено, че те са каналджиите, натоварили хората на лодките.
Асен е с постоянна мярка „задържане под стража”, а Евгени е с „подписка”, съобщи "Конкурент".

Каналджиите обърнаха лодката, в която били натоварили около 10 души насред Дунав, близо до остров Керкенеза,  между селата Добридол и Арчар. Шестима души загубиха живота си. Най-малкото удавено дете е на 1 годинка, а най-голямото, чието тяло изплува край Лом, на 5. Спасили се жени. Те успели да стигнат до острова и  започнали да викат за помощ. Мъж от българския бряг чул писъците на майките и се обадил на Гранична полиция във Видин. Полицаите обаче не повярвали на плачещите жени и започнали издирването чак на 11 септември – три дни след трагедията, когато две от телата изплуваха.

През Северозападна България минават няколко канала за прекарване на бежанци към Западна Европа.

Постоянно  полицията открива групи мигранти, зарязани край Монтана и Лом. След затягането на контрола от сръбска страна каналджиите се опитват да пренасочат трафика през Дунав и Румъния. Бандитите обаче често наемат малки и опасни съдове и рискуват живота на бежанците.