Това е смразяваща кръвта визия за война, която никога до сега не е била водена. Шефове на американската армия разкриха своите прогнози за избухването на огромен конфликт, като казаха, че войната между някои държави в бъдеще е „почти гарантирана”. Изкуственият интелект и умните оръжия ще са на предната линия, а най-вероятният противник ще са „модернизираните държави, които се държат агресивно”. 
„Конвенционалният конфликт в близко бъдеще би бил изключително бърз и смъртоносен, а ние няма да държим бутона за спиране в ръцете си”, каза генерал Уилям Хикс в рамките на дискусия за бъдещето на американската армия на годишната среща на Асоциацията на Американската армия във Вашингтон, съобщава Defence One.
 
„Бързината на събитията най-вероятно ще представлява огромно изпитание за човешките способности. Скоростта, с която машините могат да взимат решения, най-вероятно ще ни затрудни да следим развоя на събитията. Това ще доведе до необходимостта от нови взаимоотношения между човека и машината”, каза Хикс.
 
Китай и Русия натрупват огромни конвенционални армии, които са все по-технологични – това принуждава Пентагона да прави планове за бъдещето и да се подготвя „за насилие с мащаби, които не са виждани от американската армия от Корея насам”, каза Хикс.
 
Генерал Джоузеф Андерсън, заместник-шеф на оперативния щаб, планирането и тренировката, каза, че САЩ са изправени пред опасности от „модерни държави, които се държат агресивно в конкуренцията във военната сфера. Кой ви се струва, че е това? Русия?”, каза той.
 
Война между държавите в един момент от бъдещето е „почти гарантирана”, каза генерал Марк Майли. Бъдещите противници може да са способни да сложат край на господството на ВВС на САЩ във въздуха, каза още той.
 
Майли каза още, че армията на САЩ трябва да бъде подготвена за жестока кибер битка, да оперира без базираните в космоса средства за комуникация и прецизна навигация. Също от голямо значение ще е опитът при водене на сражения в сложна градска среда.
 
Майли също озвучи дълъг списък от „фундаментални промени”, пред които са изправени САЩ и армията, включително подновената заплаха от Русия и постоянно нарастващия икономически потенциал на Китай, увеличаващият се брой на нестабилните страни и климатичните промени.