Говорителят на ЦИК Цветозар Томов обясни защо кандидат-президентските двойки на Светослав Витков - Иван Велков и Владимир Кузов – Борислав отпадат от надпреварата за изборите. Те бяха изтеглени с номера 1 и 9, няма да има втори жребий за поредността на бюлетините.
„И в двата случая проверките на Главна дирекция ГРАО установяват,че няма необходимите – изисквани от закона, брой на записи на подписите на граждани, подкрепили тези две двойки. Това е причината да бъдат заличени от регистрацията”, заяви той. Томов подчерта, че документите им са редовни, съобщи "Фокус".

„Всяка кандидат-президентска двойка трябва да представи списък с поне 2 500 граждани, подкрепящи дадена двойка. Във всички списъци, които подлежат на проверка от ГРАО, за да се установи броят на коректните записи. В тези два случая не са достатъчно на брой коректните записи”, припомни той изискването на закона. 

По думите му няма да има нов жребии за бюлетините. „Няма да има кандидати със съответните номера”, добави Цветозар Томов.

Агенция „Фокус” припомня, че под бюлетина с номер 1 беше изтеглена двойката на Светослав Витков - Иван Велков, а под номер 9 - Владимир Кузов – Борислав Ноев.