За председател на Седмата Държавна дума е избран Вячеслав Володин, който заемаше длъжността първи заместник-председател на администрацията на президента на Русия. Кандидатурата на Володин бе подкрепена от 404 депутати, предаде в сряда (5 октомври)"Комерсант".  

Освен това на първото заседание бяха избрани шест заместник-председатели на Камарата. Това са четиримата представители на партията "Единна Русия" Сергей Неверов, Владимир Василиев, Ирина Яровая, Пьотр Толстой. За заместник-председатели са избрани също така по един представител на Либерално-демократичната партия на Русия и на "Справедлива Русия" Игор Лебедев и Олга Епифанова. За първи заместник-председатели са избрани депутатът от "Единна Русия" Александър Жуков и депутатът от Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ) Иван Мелников. 

Владимир Путин с указ включи Вячеслав Володин в състава на Съвета за сигурност на Русия. "В състава на Съвета за сигурност на Руската федерация да бъде внесена промяна, включвайки в качеството на постоянен член на Съвета за сигурност на Руската федерация Вячеслав Володин – председателя на Държавната дума на Федералното събрание", се казва в указа.

Напомняме, че вместо Вячеслав Володин на поста първи заместник-ръководител на президентската администрация бе назначен Сергей Кириенко. По-рано Вячеслав Володин бе освободен от тази длъжност, тъй като по време на парламентарните избори бе избран за член на Седмата Държавна дума.

Кандидатурата на Вячеслав Володин бе препоръчана на лидерите на фракцията от Владимир Путин. По-късно КПРФ заяви за номинирането на заместник-председателя на ЦК Дмитрий Новиков за кандидат за поста на председател.