Абсурдно е документ като амбулаторните листи на пациентите да се „разхожда” свободно в публичното пространство. Това заяви д-р Христо Димитров, общопрактикуващ лекар и зам. – председател на Регионалната структура на Български лекарски съюз във Велико Търново пред "Фокус".
Коментарът бе по повод предложението на министъра на образованието Меглена Кунева – отсъствията на учениците да не се извиняват с медицинска бележка, както беше досега, а с амбулаторен лист.

„Нека да уточним, че амбулаторният лист съдържа лична информация, която никой от нас, и най-малко лекарите, не иска да попадне където и да е в общественото пространство. Това противоречи както на Закона за зашита на личните данни, така и на медицинската тайна и конфиденциалност, и изобщо е тема, която дори не трябва да обсъждаме”, отбеляза още д-р Димитров, като подчерта, че след популяризирането на проблема в медиите, той като, че ли е стихнал.

Освен това изрази надежда, че официална нормативна промяна няма да има. Медикът уточни, че е длъжен да връчи даден амбулаторен лист на родител, който го поиска, но Законът не го задължава да го предоставя в училищата.