Печатницата, бълвала фалшиво евро, се намира в Индустриалната зона на ЖР "Тракия". При акция на ГД БОП и Европол бе разбита организирана престъпна група, разпространявала фалшиви банкноти в европейски страни. Окрити са около 3 милиона фалшиво евро. 

„Имаме все още адреси, на които не са извършени обиски тъй като работата продължава. Въпросната печатарска машина за пари е намерение едва ли в процес на работа. Има неща, които се намират по нея като плаки и ред други характеристики, които говорят,че на тези машина са се печатали пари”, заяви  директор на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов по време на брифинг в Специализираната прокуратура.

„Едно от тези лица е известно по тази линия фалшификация на пари. Другите лица се намират на доста по–ниски нива и играят ролята на посредници. Задържаното лице вчера е съден в Германия през 2006 г. за фалшифициране на пари и там си е изтърпял наказанието”, обясни той. По думите му техните контакти са ежедневни с „Европол”. „От там се започна, че вероятно на територията на България има такава печатница. На по-късен етап се придоби оперативна информация. Доста добрите оперативни действия, които бяха предприети от сектор „Фалшификация” доведоха до успешната реализация”, поясни гл. комисар Спиридонов. 

Според източници арестуваният е доайенът на пловдивските фалшификатори, известен като Жоро Етикета. Преди време той излежа присъда в Германия  за 20 хиляди фалшиви банкноти. През 2011 година той бе нападнат в къщата си в Храбрино от мъже с маски, които му срязаха ухото. Според запознати причината била неизпълнена поръчка. През последните години се говореше, че Етикета е минал в легалния сектор, но очевидно тези слухове са били силно преувеличени.  Преди време той е печатал фалшиви бандероли и етикети за компании, производители на алкохол. 

По време на брифинга стана ясно, че намерените пари са много добре фалшифицирани. Освен това те са продавани на 20 % от стойността на номинала на самата банкнота. „По случая са използвани всички възможност в оперативно-издирвателната работа. Бяха засечени такива продажби и това доведе до вчерашните действия”, добави той като посочи, че самата машина е в нает склад на промишлена зона в Пловдив.

Главният секретар на МВР гл. комисар Георги Костов уточни, че самата машина не е обемиста, а самото производство не е било шумно. „Би могло да се организира с голяма доза дискретност”, отбеляза той. „Групата е изключително конспиративна и не следва да се очаква, че сделките ще стават в самото хале. Сделки е възможно да са правени навсякъде, включително и извън страната”, добави гл. комисар Костов. По думите му е възможно да има количества, които да са закупени вече от лица, които се занимават с това и в по-късен етап да се разпространят. 

„Групата е започнала след придобита оперативна информация. След като е придобита тази информация, в процеса на разширяването ѝ е стигнато и до конкретни образци, произведени от тази група. Тогава тези образци са инициирали и са установени от колегите от „Европол” като една от основните заплахи за финансовата сигурност на Европейския съюз. Последствие има изключително голям обем оперативно-издирвателни действия с подкрепата и координиращата роля на "Европол", в които са участвали и партньорски държави, за да се стигне до вчерашната операция. В момента им се повдигат обвинения”, допълни главният секретар на МВР. Представител на „Европол” каза още, че в Словения има засечени от фалшивите пари, като основно там са били връзките със заподозрените по дела в Словения. 

Източник: TrafficNews.bg