Пълна глупост е твърдението, че Балканските войни се явяват национална катастрофа за България. Това завия директорът на Национален исторически музей проф. Божидар Димитров, във връзка с годишнината от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония пред "Фокус".
Той обясни, че опозицията на Фердинанд и на управляващите тогава въвеждат този вестникарски термин и пропаганден. „Как може да бъде национална катастрофа, като се има предвид, че национална катастрофа не означава армията, а нацията и държавата да бъде унищожена, а България дори от Междусъюзническата война излиза с уголемена територия от 25 000 кв. км. и излаз на второ море. Основният ни съперник на Балканите е Сърбия, независимо че иззема почти цяла Вардарска Македония, без днешния Струмишки окръг не получава излаз на море дори и след тази война.

Винаги успехът в една война се мери с това спрямо до военната територия и населението“, каза още проф. Димитров. Той заяви, че България след тази война получава излаз на второ море и уголемява територията си. „Как може да е катастрофа?! Катастрофи нямаме, имаме поражения да речем в Първата световна война.

През Втората световна война за каква катастрофа да говорим като отново си увеличаваме територията с южна Добруджа, която я взимаме в хода на войната и си остава за нас.

Така че не бива публицистични термини, рожба на злободневието, да бъдат прехвърляни в историографията, която смятам, че е сериозна наука", коментира историкът. За проф. Божидар Димитров най-важната поука от войната е, че когато българският народ е единен и се сражава със смелост и достойнство, печели.