Прочута пловдивска гледачка, при която в миналото са идвали със записване чак от Франция и Италия да им гадае, днес е прикована на легло и мизерства. От две години 88-годишната Милка Кирова не е ставала от постелята и не е напускала дома си на ул. „Велико Търново”. При своите 99% инвалидност оцелява с 301 лева пенсия. От тях плаща 200 на жена, която да идва по няколко часа на ден да я гледа, 40 лева излизат памперсите. Остава толкова малко, че не покрива сметките и често няма за храна.

Вече три пъти Милка остава без ток заради дълг, единия път я намерили почти вкочанена в най-големия студ. Като се случи така, не може да се обади за помощ, защото спира да работи и домашният телефон. Два пъти жената става жертва и на крадци, пише "Марица".

„В това състояние социалните ме броят за богата, с един лев надвишавам лимита и не ми дават добавки за Великден и Коледа. Миналия месец ми вдигнаха пенсията със 7 лева, сега очаквам да кажат, че нямам право и на енергийни помощи”, разказва жената. Преди да остане на легло, 10 години живяла, без да знае, че има диабет. Заболяването се усложнило и довело до диабетна невропатия, при която са увредени нервите на краката и пенсионерката не може да ходи.

Живее сама  и след смъртта на мъжа си преди 9 години взела квартиранти, за да си докарва някой лев.  По онова време още била на крака. Докато иде един ден до пощата, наемателите я обрали и изнесли покъщнината. Като видяла опразнения апартамент, Милка получила шок и изпаднала в кома за 5 дни.  

След това пострадала и втори път. Взела 19-годишно момиче на име Надежда да я гледа, като обещала всеки петък да  плаща по 50 лева.  Една събота обаче девойката закарала пенсионерката с инвалидната количка в градската градина и дошла да я прибере чак привечер. През това време съседите я видели с няколко момчета да изнася покъщнината. 

Взели ми бяха всичко, оставили само един червен панталон, разказва несгодите си Милка и вади лист, на който си е записала какво липсвало - грил, херметическа тенджера, печка, миксер, 2 златни пръстена, 4 чифта обеци, синджири, хавлията за къпане и 5 пешкира, любимата плисирана пола и една индийска. В описа си е упоменала още 6 липсващи чаши и 10 чинии. Не заварила дори бурканите с меда и маслините. Взели от баба Милка и дрехите, които си била приготвила един ден, като стане време да я погребват - бяло палто, бял панталон и жакет с мъниста. Пратили ги преди години в знак на благодарност чак от Франция хора, на които познала бъднините. Като понечила след няколко дни да си реже ноктите, старицата видяла, че ги няма и трите ножици, в чекмеджето била останала само една счупена.  

Много препатих и ми е много тежко, но зорлен не се умира, казва 88-годишната жена. Иска само малко помощ от държавата, за да изкара достойно старините си. Дните минават пред телевизора и каквото чуе да обещават политиците, после си го търси. Преди време така заговорили за  помощ от 86 лева за инвалиди, с които да плащат на човек да ги гледа. Кой ще дойде за такава сума, ама и тя е помощ, разсъждава баба Милка и се коси, че управляващите не са си спазили думата. 

Някога благодарение на дарбата си да вижда бъдещето Милка Кирова живяла нашироко. Обличала се шармантно, даже се снимала във филм. Ясновидството се отключило още като била дете. По време на въздушно нападение бомба паднала до къщата на Милка и наранила главата. Откакто получила тая травма, може да предрича какво чака хората. Не гледа единствено на себе си и на тези, с които я свързва кръвно родство.

„Имам си работа и с мъртвите”, издава Милка в хола, изпълнен с икони. Някога била близка с баба Ванга. Пророчицата заръчала да не връща хора, защото е благословена с голяма дарба. И непрекъснато в дома  прииждали пилоти, медсестри, лекари, някогашни политически величия.  Един път казала на млада жена да си търси щастието в чужбина, а тя заминала и срещнала зад граница българин, за когото се оженила. Друга благодарна жена се връща при нея периодично вече 30 години. 

До днес Милка пази сребърна монета от 50 лева с лика на цар Борис от 1930 г., подарък е от Ванга. По настояване на сина си обаче вече не приема никого. Но още се случва хора да изкачват стълбите до третия етаж да я търсят. Милка даже не може да стигне до вратата, а портата се  залоства с три ключалки след кражбите.  Внукът е в Чикаго, а синът е преподавател пред пенсия в пловдивски вуз и си има други грижи - от две години съпругата му е скована от дископатия. Затова няма кой да наминава през дома на баба Милка. Весела Тодорова, която помага с домакинството и хигиената, често носи храна от къщи, за да не гладува старицата. „Бори се със зъби и нокти с живота, понякога се чудя откъде има тая сила”, казва тя за възрастната жена.