В момента е модно да се говори срещу Европейския съюз, но по-добро нещо в света няма. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след среща с върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини в Брюксел, предаде репортер на правителствена информационна служба .
Министър-председателят Бойко Борисов благодари на върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини за огромните усилия, които е положила за подписване на споразумение между ЕС и Афганистан за реадмисия. 

„След малко острите и малко ултимативните ни изказвания за оттегляне на контингента от Афганистан, когато се направи нещо добро, бързо и ефективно е редно да кажем и „Благодаря”. В момента е модно да се говори срещу Европейския съюз, но по-добро нещо в света няма. Със съвместни усилия можем да оказваме помощ на Афганистан и в същото време да помогнем колкото е възможно по-бързо реадмисията да влезе в сила“, заяви Борисов след среща с Могерини в Брюксел. 

„Работили сме заедно, както министър-председателят каза. Винаги е удоволствие за тези, които служат на европейските институции, да чуят, че страните-членки оценяват работата на институциите. Това е силата на ЕС – има някои неща, които можем да постигнем само заедно, посредством европейските институции, посредством истински общоевропейски усилия. Сред тези неща са и международните споразумения като това, което сме подписали с Афганистан за реадмисията и връщането на мигранти, но също така и подкрепата, която предоставяме на Афганистан за развитие и социално-икономически възможности за страната”, каза Федерика Могерини. По думите й, която и държава-членка на ЕС да бъде взета, независимо малка или голяма, не може да мобилизира сама ресурс в сферата на хуманитарната помощ, развитието и сигурността, така както ЕС може, и това има своята тежест в международните отношения. Тя посочи, че тази сила е в услуга на европейските граждани, както и в услуга на партньорите на ЕС. 

„Благодаря Ви много за подкрепата и за посланието, което отправихте към европейските граждани, а именно – че ЕС може да постига резултати”, обърна се Могерини към премиера Борисов.