Новият ректор на Медицинския университет в столицата проф. Вихра Миланова е спряла приема на чужденци в изнесения център за обучение в швейцарския град Киасу. С писмо от 29 септември тя е настояла от първи октомври това обучение да се прекрати, а приетите там млади хора да се прехвърлят в София, докато държавата не акредитира центъра като филиал на МУ. 
Заради това по спешност вчера в София пристигнаха шефовете на центъра Антонио Джованони и Маурицио Полидори, които само за първата година са инвестирали 700 000 евро в центъра, пише „Монитор”.

Според досегашния ректор акад. Ваньо Митев това би означавало скандал и с висшето образование на България. Той обясни, че чужденците могат да продължат да учат паралелно на процедурата, с която центърът трябва да бъде акредитиран като филиал на Медицинския. 

Джованони пък заяви, че е депозирал писмо до просветния министър Меглена Кунева, с което иска отлагане на срока първи октомври. Митев пък поясни, че е оставил вуза на плюс със 100 000, а новият ректор взема по-висока заплата от неговата.

Организацията на изнесено обучение от Медицинския университет - София в чужбина е било незаконосъобразно и това е записано в становище на Министерството на образованието и науката още през 2013 г. Това заяви категорично днес главният секретар на министерството Красимир Вълчев по повод твърденията на бившия ректор на университета акад. Ваньо Митев, че е имал разрешение да бъде открит изнесен център за обучение на студенти в Швейцария и Италия.

По думите на главния секретар, терминът „обслужващи звена“, какъвто е въпросният център, се тълкува в Закона за висшето образование като учебни бази, работилници или библиотеки, в които не се извършва обучение.