Преминаваме към пряко договаряне, за да постигнем по-добри условия, както по отношение на цената, така и по отношение на сроковете. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев, във връзка с преминаването към пряко договаряне с участниците в процедурата за доставяне на 10-те двигателя за самолетите МиГ-29, поради заявените намерения от страна на Военновъздушните сили (ВВС) за постигане на по-добри условия, касаещи сроковете за доставка, предаде „Фокус”. 
„Спазени са всички изисквания по Закона за обществените поръчки и са положени усилия за успешно завършване на процедурата. С цел постигането на по-добри условия преминаваме към процедура по договаряне на по-добри условия, съгласно чл. 164 ал. 1 т.4 от ЗОП. Това означава, че ще преминем към договаряне с участника, който към този момент, в най-голяма степен отговаря на изискванията на възложителя”, обясни Ненчев. 

По думите му желанието на министерството винаги е било конкурсите и процедурите по осигуряване на доставките, гарантиращи отбранителните способности на въоръжените сили, да бъдат публични и прозрачни. 

„Това се прави, за да могат да бъдат изпълнени заявената необходимост двигателите да бъдат доставени своевременно на Военновъздушните сили”, аргументира се Ненчев. 

„От самото начало на моя мандат категорично съм поел ангажимент към ВСС да обезпечим всички техни нужди и необходимости, свързани с летателната годност на самолетите МиГ-29”, допълни още той. 

Министър Ненчев разясни, че след обявяването на обществената поръчка са се явили 3 фирми, но само една от тях е била допусната до съответната процедура и именно с нея министерство преминава към пряко договаряне.