Това е историята на момичето, което успя да се спаси от смъртта и се превърна в истинско медицинско чудо. В тежката катастрофа, тя пробила с глава прозореца и силно се ударила, при което й се счупили 4 гръбначни кости.
След тежката шестчасова операция е била поставена в индуцирана кома, а нейните родители са били готови да очакват най-лошото. След 19 дни в кома, лекарите оценили, че момичето е в мозъчна смърт и взели решение да се изключи от уредите, които поддържали живота.

Но тя в последния момент успяла да мръдне пръста на крака.

"Събрахме се в стаята да се простим от нея. Лекарите изключиха машините и аз се разплаках. Но тя шавна с големия пръст и лекарите отново я поставиха в кома. Следващият път, когато изключиха машините вече можеше да диша сама", казва майката Карол.

Само осем седмици по-късно момичето било пуснато в дома си във великобританското градче Кредънхил, където живее с родителите си.

Тя буквално са я върнали към живота.

"Ако не беше вдигнала пръст, нямаше да бъде тук днес. Лекарите бяха шокирани. Заради травмата половината от нейния мозък не работи, но другата половина е невредима. Тя отново се научи да ходи и да говори, а лекарите на това реагираха с отворена уста. Тези, които бяха с нея от началото казват, че не разбират как е останала жива казва Карол.
 


В деня, когато трябвало машините да бъдат изключени, са били направени тестове, които не са показали никаква мозъчна активност. Но преди изключването някой от медицинския персонал разтривал Сам по крака със студена кърпа и затова тя помръднала пръста си, а компютърът показал мозъчна активност.

"Не си спомням катастрофата, но знам, че тръгнах към дома. Спомням си, че се дипломирах и толкова. Снимките от мен в кома ми са нереалистични, а когато чувам, че ме е спасил пръста който е мръднал, това е забележително. Много съм благодарна на медиците, които ме спасиха. Мога малко да ходя, а когато се уморя имам количка. С говорът всичко е наред. Сега трябва да бъда по-добра, защото амбицията, която имах преди да бъда адвокат, все още я имам, казва смелото момиче.

Източник: zajenata.bg