На деня на детето – първи юни стартира благотворителна кампания под надслов „За най-уязвимите“ в подкрепа на Неонатологичното отделение към „СБАГАЛ Проф. д-р Димитър Стаматов – Варна“ ЕООД. Организатори на кампанията са детски център Хепи ленд – Сити Център Аспарухово и верига супермаркети CBA, предаде Петел. Днес благодарение на събраните средства организаторите дариха термолегло за новоредени на АГ-то във Варна. То е на стойност 15 600 лева, като тази сума беше събрана чрез провеждането на детски рождени дни в Хепи ленд и продажбата на плажни стоки от верига магазини CBA.
Термолеглото се използва за адаптация на високорискови бебета след извеждането им от кувьоз и техния топлинен комфорт, осигурявайки по-лесен достъп, за извършване на манипулации, както и за завършване на терапията им. Термолеглото способства също и емоционалния контакт на децата. Елементите му предоставят на новороденото неутрална в температурно отношение околна среда, защитавайки го от охлаждане и претопляне. То разпределя равномерно топлината, така че бебето се чувства комфортно при поставяне.


 
Неонаталогичното отделение на „СБАГАЛ Проф. д-р Димитър Стаматов – Варна“ ЕООД е единственото отделение в цяла Североизточна България, осигуряващо трето ниво на компетентност според стандарта по неонатология. Тук се провежда най-съвременна диагностика и лечение на новородени с екстремно ниско и ниско тегло недоносени деца, включваща качествена първична реанимация на рискови новородени, апаратна вентилация и др. Отглеждането на тези деца продължава с месеци и именно тук е мястото на термолеглото, което се явява като завършек на тези високоспециализирани грижи.

„Имаме желание такива дарения да станат традиция, тъй като такива апаратури са доста скъпи и без благотворителност доста трудно биха се закупили. Работим по въпроса да измислим механизъм как точно да се случат нещата и тогава ще дадем повече информация“, заяви Екатерина Асенова, координатор на кампанията.

„Това е първото термо легло, което имаме и определено имахме нужда от такова. В момента имаме 33 кувьоза, но само 6 от тях са интензивни и модерни, другите са втора употреба или вече остарели, а един кувьоз струва около 13 000 лв.“ заяви д-р Цветкова, завеждащ отделението по Неонатология. Тя сподели също, че следващото нещо, от което имат нужда е апарат за дихателна реанимация, с който да обдишват новородените.