4 нови компании са заявили интерес за участие във втората обвързваща фаза на пазарния тест за интерконектора с Гърция. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на пресконференция, свързана с втората обвързваща фаза на пазарния тест по проекта за изграждане на междусистемната газова връзка Гърция – България, предаде Канал 3.
По думите на министър Петкова това показва, че проектът е жизнеспособен, а българският и гръцкият регулатор към момента търсят възможност за разработване на правила, с които да дадат възможност на тези компании да се включат във втората фаза на пазарния тест при спазването на всички изисквания за публичност и равнопоставеност.

"Надяваме се всичко да бъде успешно и с тези нови участници, които са гаранция за интереса към този проект, за неговата икономическа обоснованост“, отбеляза тя.

Министър Петкова уточни още, че в момента се подготвя документацията за провеждането на обществената поръчка за строителството на интерконектора.

"Това е един много сложен процес и строителна дейност, която изисква прецизност по отношение на техническата документация. Трябва да бъдат изработени критерии за оценка, методика за оценка на участниците при спазване на всички правила в областта на обществените поръчки. И двете правителства са заявили, че това трябва да е обществена поръчка, която да се проведе в рамките на спазване на всички правила на ЕС в областта на обществените поръчки, така че да се гарантира публичност, прозрачност и максимален брой участници да се включат в нея, както и да се постигнат максимално добри условия от икономическа гледна точка и гаранции за техническото изпълнение на този проект“, коментира още министър Петкова. 

Българската страна е заявила готовност да участва с 25% в проекта за LNG-терминала край Александруполис, съобщи министър Петкова.

"Българското правителство разглежда участието си в проекта за изграждане на LNG-терминала край Александруполис като изключително важна стъпка към диверсификацията на източниците за доставка на природен газ“, каза тя.

По думите й към настоящия момент съвместна работна група разглежда възможностите за участие на българската страна в този проект по отношение на неговите технически и финансови параметри. "В края на месец октомври работната група трябва да излезе с предложение, което да ни даде яснота за възможностите за участие на българската страна. Ние сме заявили като готовност да участваме като инвеститор, като акционер в такова дружество с размер на капитала до 25%“, посочи тя.

Министърът на околната среда и енергетиката Панос Скурлетис отбеляза от своя страна, че окончателният акционерски състав още не е ясен, но въз основа на разговори, които се провеждат, се вижда, че има повишен интерес и от други фирми и други държави, освен България и Гърция, които желаят да участват в този проект. Той изтъкна, че LNG-терминала край Александруполис има стратегическото значение, което се подсилва и от факта, че вече има интерес за втечнен газ и от Югоизточно Средиземноморие.