Има много известни шедьоври и туристически атракции в света, които добре познаваме още от детството, но ако същите изучим до най-малкия детайл, ще откриете много загадки, свързани с тях.
Поне 90% от хората не знаят, че например Айфеловата кула е скрит апартамент на самия връх...

Още 9 други мистерии на познати произведения, за които 90% от хората не знаят:

1. Тайният апартамент на върха на Айфеловата кула

Густав Айфел, автор на кулата, построил напълно обзаведен апартамент на последния етаж, който често е използвал за почивка или забавление. Томас Едисон е бил сред първите, който имал възможност да стъпи в него.

Апартаментът е напълно обзаведен с кухненски бокс, тоалетна, две спални, хол и, разбира се, има прекрасна гледка над Париж.

10-misterii-zad-poznatite-turisticki-atrakcii-za-koi-90-od-lugjeto-ne-znaat-1.jpg

2. Счупени верига на краката на Статуята на свободата

Статуята на свободата е била подарена на Америка от френските граждани в чест на 100-годишнината от революцията. Символизира свобода, демокрация и премахването на робството.

Именно затова, на самата статуя е счупена веригата, която обикновено не е видима за туристите.

10-misterii-zad-poznatite-turisticki-atrakcii-za-koi-90-od-lugjeto-ne-znaat-2.jpg

3. Още една версия на Мона Лиза

Известно е, че много художници са се опитвали да копират Мона Лиза, но изглежда, че има още един портрет, който според учените, е дело на самия Леонардо. Картината не е копие и не можете да я видите в Лувъра.

Това, което е интересно, е, че на фона и перспективите на втората картина е малко по-различна и създава 3D ефект. Според учените, тази снимка е първата версия на оригиналната творба.

10-misterii-zad-poznatite-turisticki-atrakcii-za-koi-90-od-lugjeto-ne-znaat-3.jpg

4. Капсула на времето на връх Рашмор

По време на строителството на паметника, архитектът Гатзон Борглум искал да създаде тайна стая за бъдещите поколения да могат да намерят важни документи за американската история.

За да направи това, той започнал да издълбава дупка близо до главата на Ейбрахам Линкълн. За съжаление, много бързо умира, така че работата му е останала недовършена.

През 1998-та, повече от 50 години след смъртта му, копия от най-важните документи и мемоари на президентите били оставени в недовършената стая, за да служат като капсула на времето.

10-misterii-zad-poznatite-turisticki-atrakcii-za-koi-90-od-lugjeto-ne-znaat-4.jpg

5. Първоначалният вид на Сфинкса

 

Големият сфинкс е най-старата статуя в света, която първоначално е била боядисана в пъстри цветове. От тях е запазена само малка част зад ушите на Сфинкса.

Говори се, че Сфинкса първоначално имала глава на лъв, а не на човек. Тази на човек е била направена много по-късно, така че по този начин се обяснява и защо тялото има далеч по-големи пропорции от главата.

10-misterii-zad-poznatite-turisticki-atrakcii-za-koi-90-od-lugjeto-ne-znaat-5_copy.jpg

6. Създаването на Кривата кула в Пиза

Известната кула крие много тайни. Това, което всички знаят за нея е, че е крива, но никой не знае кой е построил тази камбанария на катедралата в Пиза. Основна причина затова е, че същата е била градена почти 200 години.

Историците смятат, че структурата е дело на Бона Пиза, но по-голяма е вероятността тя да е дело на архитекта Диотисалви, който създал катедралата,  която се намира в непосредствена близост до кулата.

10-misterii-zad-poznatite-turisticki-atrakcii-za-koi-90-od-lugjeto-ne-znaat-6.jpg

7. Лицето на Дана от Рембранд

Картината "Дана", Рембранд започнал да я снимка 2 години, след като вече е встъпил в брак със Саския ван Уленбург. Художникът представя съпругата му в много негови творби, но дълго време е било загадка защо в Дана не може да се намери прилика със съпругата му.

С радиография приликата е ммого малка. Но с невъоръжено око не може да се забележи, тъй като картината е била променена след нейната смърт, когато той започнал да се интересува от друга жена, Герт Диркс.

Характерът на Дана в едноименната картина представлява комбинация от двете любими жени на художника.

10-misterii-zad-poznatite-turisticki-atrakcii-za-koi-90-od-lugjeto-ne-znaat-7.jpg

8. Името на една от най-големите атракции в Лондон

Името "Биг Бен" не се отнася за цялата кула, а само за камбаната в нея. До септември 2012 г., кулата е била кръстена като "The Clock Tower Palace of Westminster", т.е. Часовниковата кула на двореца от Весминстер.

Днес е известна като "Elizabeth Tower", т.е. кулата на Елизабет.

10-misterii-zad-poznatite-turisticki-atrakcii-za-koi-90-od-lugjeto-ne-znaat-8.jpg

9. Цветът на "Голдън Гейт"

Мостът "Голдън Гейт" е един от най- сниманите атракции в света, но цветът му не е трябвало да бъде такъв, какъвто я виждаме днес.

Архитектът искал цветът да бъде в черно с жълти линии, за да бъде видим в мъглата, но Ървинг Мороу го убедил да го оцветят в тъмно оранжево, не само за да се вижда, но и да бъде красив.

10-misterii-zad-poznatite-turisticki-atrakcii-za-koi-90-od-lugjeto-ne-znaat-9.jpg

10. Небето в картината "Писък"

През 2003-та, група астрономи спекулират, че ярко червения цвят на небето е рисуван, защото си го е измислил художника, а всъщност е бил породен от изригването на Кракатау през 1883-та година.

В атмосферата е било изхвърлено голямо количество вулканична пепел поради което следващите няколко години по целия свят могат да бъдат забелязани цветни, горящи залези.

Източник: zajenata.bg