Кореспондентите на Deutsche Welle в Брюксел Барбара Везел и Макс Хофман предлагат свой субективен портрет на Кристална Георгиева, привеждайки аргументи в подкрепа на твърдението, че тя може би е най-добрият избор за генерален секретар на ООН, припомняйки една стара история.
През 2010 г., когато Георгиева е европейския комисар за хуманитарната помощ, Пакистан беше ударен от тежки наводнения. В този момент българската е била на почивка и първоначално служителите й са решили да не я безпокоят. В крайна сметка обаче те са й позвънили. 

Комисарката е прекъснала отпуската си и е заминала за Пакистан с полет през Брюксел. Самолетът е трябвало да кацне на пакистанска земя около полунощ, но е закъснял заради лошото време. В крайна сметка Георгиева е кацнала в около шест часа сутринта. 

Хората, които са били с нея, планирали програмата й така, че тя да има възможност да поспи поне няколко часа сутринта. Но Кристалина е отказала. „Сънят е възобновяема енергия. Ще използваме енергията сега и ще я възстановим по-късно“, са били думите й. 

Въпреки закъснението, Георгиева е била сред първите, пристигнали в засегнатите райони. Единственият, който е бил на място преди нея, е бил настоящият генерален секретар на ООН – Бан Ки-мун.