За по-малко от половин час в дежурната оперативна част на ОДМВР- Шумен са получени 10 обаждания от жители на града и на Нови пазар, които съобщават, че по телефона ги търсят хора, представящи се за полицаи, и им искат пари по различни поводи.
В последния случай измамници са се обадили на домашния телефон на жена в село Черна. Съобщено й било, че има пострадал близък в пътен инцидент и за лечението му са необходими средства. Казали й да събере пари за лечението, като след това получила второ обаждане от мъж, който се представил за полицай. Той й казал, че ще отиде на място, за да е сигурна, че не става дума за измама при предаването на перите за лечение.

С подобни сценарии са били и другите обаждания. Призоваваме хората да не предоставят лични данни- имена, адреси по телефон на непознати и колкото убедително да им звучат хората по телефона по никакъв повод да не предават парични суми на непознати, призоваха органите на реда.

Ако им поиска някой пари по телефона, е сигурен белег, че става дума за измама. Призоваваме хората да бъдат бдителни и да не се поддават на изкусно измислените сценарии на телефонните измамници. Ако им съобщят за инцидент, незабавно да затворят телефона, да чуят сигнал свободно и да се свържат с близките си. Ако не успеят, да се обадят на телефон 112 и да искат консулт по телефона с дежурните в полицията. 

До момента в нито един от случаите хората не са повярвали на обажданията и са търсили съвет от полицията.