Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова е категорична, че 2 години са достатъчен период да могат бежанците да се интегрират и да си намерят работа. Това тя сподели пред журналисти в Народното събрание след участието си в блиц-контрола. „Какво означава за вас промяна на етническия състав на нацията“, попита тя след зададен ѝ въпрос.

„Това е много лоша спекулация“, подчерта Бъчварова, влизайки в диалог с представители на медии. „Вие наясно ли сте вашите родители откъде са дошли“, запита тя.

„Това са естествени процеси на хора, които избират къде да живеят“, каза Бъчварова.

„По цял свят е така. Нашите българи също избират да живеят някъде другаде и отиват в Канада, в Щатите, във Великобритания, в Испания – това етническо прочистване ли е на тия държави? Вие в какви категории мислите – аз не мога да разбера“, коментира министърът.

„Общините сами трябва да определят кого биха могли да настанят – има   общини, в които има обезлюдяване, има свободни жилища. По тяхна преценка могат да вземат семейства, а ние настояваме да бъдат основно семейства, да се заселят, подчерта министърът. Оттук нататък е ангажиментът на общините в обучението на децата“, обясни още тя.

Според нея

това не е заселване, а „става въпрос за осигуряване на пребиваване,

а тълкуванието, което БСП дава, е, че ние ще правим центрове за постоянно настаняване на бежанци – това е съвсем друго“.

На въпрос това ли е смисълът на постановлението на МС от 12 август т.г., че става дума за дългосрочно заселване у нас на бежанците, министърът отговори: „Точно за това е механизмът за релокация и презаселване, това е, което сме определили, както и квотите преди година и половина, които обсъждахме и приехме по една доста справедлива форма. И това е ангажимент на всяка една от европейските държави“.


Източник: БГНЕС