Отчита се разпространението на изключително контагиозен вирус в Пловдив, който протича бурно и засяга стомашно-чревния тракт. Броят на болните е голям. Това каза д-р Александър Калайджиев, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.
По думите му разпространеният вирус протича в рамките на два дни със силни болки в корема, повръщане и чести изхождания.

„Отпадналостта е доста силна, усещането за болест е доста неприятно. Вирусът протича бързо и без усложнения, но е страшно контагиозен, тоест ако един се разболее от семейството, в рамките 3-4 дни преболедуват всички. За съжаление, предпазването е трудно, а в границите на семейството е почти невъзможно. Навън се предава основно чрез децата в детските колективи“, обясни д-р Александър Калайджиев.

Лекарят препоръча в подобни случаи хората да си останат вкъщи, да спазват диета, както и максимално да ограничат контактите, за да не заразяват повече хора.

„Лошото е, че през първия ден обикновено заразените отиват на работа, мъчат се да изкарат работния ден по някакъв начин, а тогава са най-заразни. На другия ден вече и да си пуснат болничен отпуск, вече половината колектив е заразен. Най-добре е при първи симптоми да се обадят на работодателите си и да си останат вкъщи. Дори и да не успеят да отидат още през първия ден до личния си лекар, нека поне поне да не заразяват повече хора“, подчерта Калайджиев.