Какво толкова. Ако се изцапаш с много кръв, миеш се като на автомивка, заявява в едно от последните си интервюта най-жестокият сериен убиец в най-новата история на България Недялко Димитров-Момата.
Бруталният килър бе осъден на доживотен затвор без право на замяна и до последно не спря с претенциите си, пише "Марица".
 
"Очаквам да накажат България, защото не спазва международните закони", заявява Недялко Димитров и като всички зад решетките се заканва да съди България в Страсбург.
 
Българският Чикатило, както всички го наричат, твърди, че не изпитва и грам разкаяние.
 
"Не ми пука за хората, които съм убил. Пет пари не давам", казва Момата малко преди да умре.
 
"Преценил съм, че мога да ги трепя и да лежа 15 години. Точно преди делото обаче смениха закона. Бях прецакан. Ако знаех, че ще ме осъдят доживот, нямаше да призная за тия двамата аборигени от Варна, нито за оня от Димитровград", ядосва се Момата. Той вярва, че няма да умре в затвора и дори се заканва, че скоро ще излезе, но всъщност смъртта го застига.
 
На 9 февруари 1966 г. неомъжената хасковска шивачка Иванка Калинова Димитрова добива отроче от мъжки пол с неизвестен баща в АГ отделението на местната болница.
 
Вече 43-годишният Недялко Димитров Димитров-Момата, който на 10-годишна възраст е осиновен, днес може да се окаже най-жестокият сериен убиец в най-новата история на България.
 
Момата вече твърдо е признал убийството на трима души от 7 август до 1 декември миналата година, а за още два трупа близостта му по време на разстрелите им е абсолютно потвърдена, но неговото авторство все още е недоказано, пише  24chasa.bg.
 
На 1 декември м.г. привечер компания от 5 души пие кафе в димитровградското заведение "Спейс". Единият от събеседниците, 28-годишният Иво Нинчев-Дебелия, напуска бистрото крайно уплашен и звъни в местното РПУ.
 
"Искат да ме убият", заявява обърканият и паникьосан млад мъж пред шефа на криминалистите Тодор Маринчев малко по-късно.
 
Останалите от компанията са Недялко Димитров-Момата, 19-годишният му интимен приятел Петър Атанасов-Пепи, 29-годишният Диян Кирев и 40-годишният Тодор Кръстев-Шопа.
 
След малко Момата набира телефон 0889 218 170, който е на 29-годишния търговец на автомобили втора ръка Бейтула Махмуд.
 
След излизането си от затвора на 18 юли 2008 г. Шопа свързва Бейтула с Момата, а той му помага да продаде 3 автомобила. "Обещах му, че мога да му намеря фалшиви евро, лични карти и шофьорски книжки и пистолет. Дължеше ми 4800 лева, уговорихме се да отида да си ги взема", свидетелства хасковският килър.
 
Към 10,30 часа вечерта групата от "Спейс" паркира пред дома на Бейтула с мерцедеса на Нинчев. Малко по-късно с автомобил "Мицубиши" пристига и бъдещата жертва със съпругата си, 19-годишната Неврие. На входа на апартамента на първия етаж е вързана коза за идващия Курбан Байрам.
 
"Двамата говориха известно време навън, след това заедно вкараха колата вътре. След малко се чу някакво изпукване и Недялко излезе. Каза само: "Карай, да се махаме оттук, че направих една беля", спомня си по-късно пред разследващите един от свидетелите.
 
Какво става зад входната врата на жилището? В преддверието на дома Недялко и Бейтула се скарват. В джоба си Момата държи 7,65-милиметров "Браунинг" с пълен пълнител и патрон в цевта. Според балистичната експертиза извършителят вади оръжието със саморъчно изработен заглушител и фабричен номер 70560а и гръмва в лявото слепоочие автотърговеца от не повече от половин метър.
 
След шума Неврие отворила вратата на спалнята и се развикала. След това скочила на леглото и се завила презглава.
 
"Стрелях един път към нея, само веднъж в посока главата. Тя спря да вика, чудех се какво да правя. Дали да си взема златото, което беше по Бейтула, за да го продам, но се отказах и си тръгнах", разказва убиецът пред разследващите. Бейтула умира на място, а младата му съпруга - 3 дни по-късно в пловдивската неврохирургия.
 
При разследването на убийството на съпрузите става ясно, че със същия пистолет "Браунинг" е убит човек от село Мусачево, Гълъбовска община. Разстрелът става на 31 юли 2008 година.
 
Досега обаче Момата не е признал авторството си въпреки очевидната връзка. Той хвърля вината върху ятака си Владимир Грозев от Любимец, с когото често били на гости на Стефко Желязков Димов от Мусачево.
 
"По характер е прикрит, пресметлив, злонравен, отмъстителен, незачитащ обществения и правовия ред, не злоупотребява с алкохол или други упойващи вещества", пише в характеристиката му за пред магистратите.
 
По-точно се изразяват юристи, работили по общо 25-те обвинения срещу него за квалифицирани, рецидивни кражби и грабежи и отмъквания на коли, след които е бил изправян пред Темида или му е открито картонче в съответното подразделение на МВР.
 
"Той смята извършването на убийство като върховен акт на лична реализация. Още като по-млад беше винаги против закона, имаше случай, когато краде оръжие, стреля по служители на реда и после предизвиква гонка. Навремето майка му бе принудена да работи на частно, за да изкара пари за делата му.
 
По-голямата част от съзнателния си живот е прекарал зад решетките. Там е неговата среда, той не подлежи на социализация в реалното българско общество", е обобщеното мнение на юристи от хасковската адвокатска колегия.
 
"В затвора той има "твърди" сексуални партньори, там е неговата "съпружеска среда", споделял е", разказаха запознати. "Мога и така, и така", разказвал Момата пред оперативни работници.
 
"В обществото обаче се изявява предимно като хомосексуален, най-вероятно оттам идва и прякорът му", твърдят дознателите.
 
Разплитането на случая с двойното убийство (виж долу) започва именно след регистрацията на последното обаждане по мобилния телефон до главата на семейство Бейтула.
 
Групата се изнася до димитровградското село Скобелево, като там Момата и младият му любовник Пепи слизат, за да вървят 12 километра до Чирпан и да хванат оттам влака до Стара Загора.
 
По клетката на мобилния оператор те са локализирани в града на липите и закопчани на следващия ден при авера на Момата Николай Иванов-Кольо Лъжеца.
 
Любовниците вече са си купили билети за Варна, където трябвало да се видят със Стоян Петров.
 
Серийният убиец се познава с жителя на морската столица Стоян Петров от края на 2004 г. или началото на 2005 г., когато той му подава информация за богата жена в село Аврен.
 
Килърът и съучастникът му Владимир Грозев нападнали жената, завързали я и след принуда й отнели сума между 4000 и 5000 лева.
 
Връзката с Петров се задействала и след излизането от затвора на Момата миналото лято.
 
Той отива първо при него и научава, че Стоян и Манол Хаджиев били извършили убийство към края на 2007 или началото на 2008 г.
 
Хаджиев обаче се разприказвал и затова трябвало да бъде ликвидиран.
 
Това станало на 7 август м.г. Тогава Петров заблудил по телефона бъдещата жертва, че има обект за очистване. Срещата на Манол Хаджиев с Недялко Момата била в с. Казашка река. Хаджиев пристигнал с колата на любовницата си Неджие Хюсеин от бургаското село Трънак и вече откупения от заложна къща 7,65-милиметров "Валтер".
 
Според разследващи по пътя за с. Аврен Момата наредил на шофьора да спре и го гръмнал 2 пъти в главата с валтера.
 
"Трупът е бил заровен между селата Бързица и Бозвелийско. Убиецът го завил с одеяло на задната седалка преди това. Погребаното тяло е намерено при следствен експеримент на 22 декември с участието на Момата, който признава съпричастност към стореното", разказват разследващи.
 
Връзката с Петров е ключова и към убийството на Златко Пенев Калайджиев, пак от Варна.
 
Той бил съквартирант с Петров. Златко получил 39 хил. лева от продажба на наследствен имот.
 
Част от парите отишли за BMW 320. Дуото извикало Калайджиев на 25 август в местност край варненското с. Приселци уж за евентуална инвестиция в строителен парцел.
 
Момата не отрича, че предварително там бил изкопал няколко дупки. "Петров го гръмна", твърди обаче и досега хасковският убиец. На следствен експеримент от 7 януари т.г. обаче той посочва точното място, от което е изровен трупът на 35-годишния мъртвец.