49-годишният Мирчо Бакалов от пазарджишкото село Синитево преди дни се върна от Африка, където покори първенеца на южния континент-връх Ухуру , висок 5 895 м. В превод означава „свобода“ и е най-високият връх в Северна Танзания. Това е третият континентален връх, който бизнесменът-авантюрист записва в актива си на пътешественик.
Той сам е платил участието си в експедицията, след като големи фирми не обърнали внимание на презентацията му и е малко разочарован от незаинтересоваността на заможните нашенци, които предпочитали да инвестират в скъпи коли и клипове вместо да видят реклама на фирмата си на някой световен планински връх, съобщава "Монитор". 

„Болно ми е, че на мода са разни шоу програми или чалга-клипове, а стойностните неща и ценностите остават на заден план. На това ли ще възпитаваме младите- да пият по дискотеки или да посягат към дрогата“, не скрива разочарованието си Мирчо. Преди това в „досието си“ на алпинист младият мъж е записал Монблан в Алпите и връх Аконкангуа, който е най-високият връх в Андите, Южна Америка, където стъпил през септември 2014 г. Разположен е в аржентинската провинция Мендоса, на 15 км от държавната граница с Чили. Висок е 6962 м. Има седем ледника, дълги до 6 км. Той бил и най-труден за изкачване, признава алпинистът. Първата му експедиция е била в Хималаите. „ Тогава исках да видя красивата, голямата планина“, разказва Мирчо.

Там има над 5 хилядника. Следва „Калапатар“-висок 5643 лв., който щурмувал през зимата на 2013 г. по билото. Гледката там била невероятна. Виждали се Еверест, Лхотце, Макалу.“ Когато си там, горе, се чувстваш малък, всичко е толкова огромно и красиво, че ти спира дъха“, връща назад лентата Бакалов. На „ Еверест“ се качили заедно с Тодор Калоянов и Иво Цанков, с които покорили първенеца в Европа-висок 5642 м.

Експедицията започнала в края на август и на 3 септември сутринта вече били на върха. За последната експедиция до Килиманджаро отново се самоорганизирали в Интернет. В групата влизали трима софиянци-Румен Семерджиев, Камелия Попова и Ваня Чакърова. „Жените бяха перфектно се справили със задачата и предварително бяха направили програмата, за което им благодаря“, признава покорителят на върхове.

Той обяснява, че за да влезеш в Килиманджаро-задължително ти назначават водачи и носачи-местни хора. Това е държавна политика и никой не може да влезе и да изкачи върха сам. Това е недопустимо. Рейнджърите обикалят постоянно и следят и са много високи санкциите за нарушителите. Върхът се изкачва в алпийски стил-т.е. тръгваш от 800 м в началото като изходна точка-изкачваш по 1000 метра денивелация, след това нощувка-после още 1000 метра и така. Изкачили върха за една седмица, като атаката била на 19 септември тази година- в 12,20 през нощта тръгнали и в 8 без 10 стигнали на върха. Било доста студено.

„ Имам опит още от „Монблан“, където водачът ни Тихомир Димитров ми каза тогава, че когато водата замръзне в раницата значи е температурата е минус 15-минус 20 градуса. На Килиманджаро духаше много силен вятър. Слава богу, че като изкачихме върха, се показа слънцето и стана малко по-топло. Справихме се добре. Аз бях подготвен, защото вече съм изкачил няколко върхове, имам подготовка, имам и познанията. За съжаление, Ваня Чакърова не успя да го изкачи заради студения вятър и остана в лагера. Съжаляваме всички за нея, казва Мирчо.

След планинския „щурм“ на Ухуру получили“награда“- да усетят тръпката и участват в истинско сафари в Занзибар. Килиманджаро е планински масив , образуван от три изгаснали вулкана и известен със своята ледникова шапка, която прогресивно намалява от началото на 20-ти век и е възможно да изчезне напълно през следващите десетилетия. Причина за това са намалелите снеговалежи и обезлесяването. Нашите алпинисти обаче покорили планината и закачили на Ухуру българското знаме.

„Чувството е неописуемо. Там, горе, на върха се чувстваш толкова малък и пред очите ти се разкрива неповторима гледка“, споделя Мирчо. Любовта си към планинарството той таи от младежките години, когато започнал да ходи първо по нашите планини. „Уникални са и Стара планина, и Рила, и Пирин“. След като преоткрил красотата на родните планински пикове, той започнал да търси по-високото, по-голямото и така се запалил по световните „красавци“. Мечтата му е да покори 7-те континентални първенци и вече 3 от тях са в актива му, но следващата му стъпка зависи от финансите. Екипировката за подобни “авантюри“ е скъпа-специални обувки за 1200 лв., чувалът и той струва 700 лв. , тъй като е специален, да издържа на ниските температури.



„Планината не бива да се подценява“, казва Мирчо. Питам го колко излиза една такава задгранична експедиция. „Тези трите, които съм изкачил струват между 8 и 10 000 лв., с които , естествено, ощетих семейния бизнес. И те са най-евтините“, казва пътешественикът. Заедно със съпругата си Мария и двамата си сина държи фирма за пакетиране на царевично брашно, но не пропуска през свободното си време Мирчо да води групи в планината. Радвам се, че съм пример за децата, които са на възрастта на моите деца, не крие бизнесменът. Обнадежден е, че хората в последно време преоткриват планината и започнали често да правят походи. Има интерес у младите, които го търсят и той с желание ги развежда „ Рано или късно ще разберат колко е полезна планината, защото има една приказка, че „ който ходи по горските пътеки, не обикаля градските аптеки“. Това е здраве и спорт да изкачваш върхове. Това са натоварвания-ходене по 8-10 часа. Монблан сме го изкачвали 16 часа- 8 часа в едната посока и 8 часа –обратно“, споделя алпинистът.

Да сме живи и здрави и ако е благосклонна съдбата да си осигуря финансиране ще поема към следващия континентален първенец, надява се Мирчо Бакалов. Искам хората да не ходят в барове и дискотеки, а да подкрепят подобни инициативи и да носят славата на България. Вярвам на младите, които все повече се връщат ценностите и предприемат подобни пътешествия, за да опознаят света и родината, казва в заключение 49-годишният Бакалов.