227 лица от Дупница, региона и чужбина са вложили срещу висока лихва между 14-18% 4,5 млн. лв. в Дупнишка популярна каса. Те обаче не са получили обратно нито лихвите, нито сумите. Схемата е действала на принципа на някогашните пирамиди. Това съобщиха на пресконференция в Пловдив окръжният прокурор Румен Попов и шефът на полицията Христо Разсолков. 
Арестуваният председател на Дупнишка популярна каса Георги Близнаков и съпругата му Ивона, която е била секретар, са за 72 часа в ареста. Синът им Соти, който също е бил задържан с тях, е разпитан и освободен. Двамата съпрузи са с повдигнато обвинение за данъчно престъпление и за незаконна лихварска дейност. Те са подали декларация в НАП- Пловдив и са се опитали да измамят държавата със 150 хил. лв. До момента има безспорни доказателства за 43 души, които са били ощетени с лихварската дейност на семейството за 1,5 млн. лв. Сред ужилените е и италианец, който е изгорял с 400 000 лева. 
 

По това обвинение ги заплашват затвор от 5-10 години и конфискация на имуществото. Разследването се е водило основно от пловдивските полицаи и прокуратура, тъй като през март тази година те са преместили седалището на фирмата от Дупница в Пловдив. Регистрирали са я на адрес, където обаче няма такава компания. След това са поискали от съда да обяви в несъстоятелност фирмата.
 

Скандалното е това, че като председател на касата Георги Близнаков само е подписвал документи и е прехвърлял на себе си заеми от парите на вложителите, като едновременно с това е правил на свое име записна заповед. Основно парите, които са били влагани от хората, сем. Близнакови е давало на себе си. След това е поискало обявяване в несъстоятелност, защото нямало пари да изплати обещаните средствата на вложителите.

Престъпната схема е действала от 2007 година.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ