Yahoo рови в имейлите на клиентите си по поръчка на шпионските централи на Съединените щати, съобщава "Ройтерс".Таен софтуер, сканиращ входящите мейли на потребителите за специфична информация, е бил инсталиран миналата година от интернет компанията.
Следенето на електронната поща на потенциални заподозрени за тероризъм е било поискано от ФБР или от Агенцията за национална сигурност на САЩ.

Програмата засича наличието на определени комбинации от символи, в писмата посочва Би Би Си, като се позовава на двама бивши служители на компанията. 

"Yahoo уважава законността и спазва американските закони" – се казва в изявление на интернет гиганта пред британската медия. Законите на САЩ допускат спецслужбите да имат достъп до данните на интернет потребителите в случаи, когато това може да предотврати терористична атака. 

Компаниите имат право да оспорват по съдебен ред исканията на спецслужбите. Информацията за следенето на имейлите на Yahoo идва само две седмици, след като интернет гигантът разкри, че хакери са проникнали в база данни с поверителна информация на негови потребители. В момента компанията води преговори за придобиване с "Веризън Комюникейшънс", като сделката е за близо 5 милиарда долара.