Острите противоречия по въпросите относно модернизацията на атомните подводници, избухнали между британските лейбъристи и консерваторите, могат да оставят Британия без ядрено оръжие, пише Daily Mail.
Ябълката на раздора между британските парламентаристи стана стартиращото днес строителство на четири подводници от ново поколение Trident, които трябва да заменят стария флот от Vanguard, който е в експлоатация още от 1993 г.

Стойността на програмата се оценява на колосалната сума от 31 млрд британски лири (35,35 млрд евро). При това с цел икономии консерваторите планират компонентите на бъдещите подводници да се внасят от други страни, например стоманата по проекта да бъде закупена от Франция. Това предизвикало буря от критики от страна на лейбъристите.

Представители на партията заявили: „Торите толкова силно искат икономии, че дори не използват британска стомана.” Ако парламентаристите не успеят да се договорят, новите подводници така и няма да бъдат построени, а срокът за използване на старите изтича през 2028 г. По такъв начин Британия рискува изобщо да остане без ядрено оръжие.

Видът на новите подводни лодки беше показан през февруари от специализираното издание Defence News. Моделът се нарича Successor и е разработен от компаниите BAE Systems, Rolls-Royce и Babcock. Те трябва да влязат на въоръжение през 2028 г., ще имат водоизместване малко над 4000 тона и ще бъдат изпълнени с най-модерните технологии, които в момента се разработват в САЩ.

Всяка една от новите подводници ще има 12 ракетни силози и ще носи 8 балистични ракети Trident II D5 (или техните заместници след 2042 г.), като те са собственост на САЩ

Общата водоизместимост на подводницата ще бъде 17 хил. тона, а за задвижването й ще се използва ядрен реактор от ново поколение PWR-3 с вода под налягане.

Превод и редакция: БЛИЦ