Имайки предвид мащаба на Африка, много е трудно да се определи дестинация, която да посетите. Има толкова много места, които задължителнo трябва да видите, за да усетите духа на Черния континент. Предлагаме ви 10 задължителни атракции и места, които трябва да бъдат част от вашата екскурзия.
Националният резерват Масай Мара, Кения

Това е мястото, на което се срещат местната култура и необятният див свят. Паркът е свързан с Танзанийския национален парк Серенгети - и двата представляват неповторима сафари дестинация. Това е идеалното място, на което може да наблюдавате Големите пет, да видите миграцията на дивите животни и да направите сафари с балон с горещ въздух.

Водопадите Виктория, Замбия

Водопадът гърми, реве, а водата пада в мистичен воал. Водата, която се излива на минута, е по 625 милиона литра. Водопадите са разположени на границата между Замбия и Зимбабве и може да се видят от всяка от двете страни.

Пирамидите на Гиза, Египет

Пирамидите представят върха на човешката архитектура. Построени преди повече от 5 000 години, те са една от най-големите туристически атракции и едно от седемте чудеса на света. Има три основни пирамиди – най-голямата от тях е Хеопсовата, разположена в северната част на комплекса. Малко по-малка от нея е Пирамидата на Хефрен, намираща се на около 500 м на югозапад. Третата от големите пирамиди е Пирамидата на Микерин, която е значително по-малка и се намира на около 500 м югозападно от тази на Хефрен.  

 Джене, Мали

Основан през 800 пр. Хр, Джене е един от най-старите градове в Африка. Намира се в Централно Мали, градът е хъб на търговията през 17 и 18 век. Голямата джамия в Джене е най-голямата сграда от кирпич в света, смятана от много архитекти за най-голямото постижение на Судано-сахелския архитектурен стил, макар и с ислямско влияние.

Кейптаун, Южна Африка

Познат като място за култура, гурме и красива природа, Кейптаун е перла в короната на Южна Африка. От иконичните силуети на Table Mountain до златните пясъци - градът е една от най-атрактивните дестинации в света. Той е чудесна начална точка за опознаване на Западен Кейп, включително и лозята до Паарл и Франсшлорек.

Маракеш, Мароко

Разположен в подножието на планината Атлас в Мароко, имперският град Маракеш е богат на цветове и звуци. Той е фестивал за сетивата и един от най-харизматичните градове на континента. В центъра на града ще се озовете в компанията на занаятчии, фермерски пазар и улички – лабиринти.

Долината Омо, Етиопия

Тези, които търсят истинския див живот на Африка трябва предприемат рафтинг пътуване по река Омо. Реката е труднодостъпна с автомобил и племената, живеещи тамq са запазили до голяма степен традиционния си бит и начин на живот. Отивайки там, е препоръчително да предприемете организирано пътуване, с оглед вашата безопасност.

Национален парк Мгахинга Горила, Уганда

Това е едно от малкото места в света, където може да видите планинска горила. Мгахинга е мистична местност с изгаснали вулкани и гъсти гори. Тя е част от област Вирунга, която обхваща Руанда, Уганда и Конго и формира едно от малкото места, обитавани от горили – само с около 800 представители.

Килиманджаро, Танзания 

Африка е позната като една от най-добрите дестинации за приключенско пътуване и едва ли има по-голямо предизвикателство от изкачването на най-високия връх на континента. Изкачването на 5 895-метровия връх отнема между пет и девет дни и е по силите на човек с добра фитнес подготовка, без да изисква специална екипировка.

Занзибар, Танзания

Разположен на брега на Танзания и заобиколен от топлата вода на Индийския океан, Занзибар е известен със своите плажове и търговия с подправки. В миналото Занзибар е отделна държава с дълга търговска история в рамките на арабския свят, а влиянието на източната култура се среща и днес в архитектурата на Стоун Таун - старата част на града, който е под опеката на ЮНЕСКО.  

Източник: Profit.bg.