Апелативният съд във Велико Търново в сряда заседава срещу Петко Петков-Стрелеца от Лясковец. „Всичко, което се случва срещу мен, е дело на имотната мафия, която иска да ми вземе стратегическите имоти в центъра на Лясковец“, заяви в кулоарите на Темида Петко Петков, докато бе воден под засилена охрана към съдебната зала.
Делото в апелативната инстанция се гледа от тричленен състав от съдиите Румян Жеков, Милчо Ванев и Красен Георгиев. Процесът бе образуван по протест на Окръжната прокуратура в старата столица и въззивни жалби от защитата на 55-годишния подсъдим и от него лично. Те са срещу постановената на 19 ноември миналата година присъда от Окръжния съд в старата столица, съобщава "Труд". 

Съдия Румян Жеков обяви, че на Петко Петков се предоставят исканите от него 480 страници събрани по досъдебното производство писмени доказателства. „Това е огромен обем от материали, не успяхме да спазим технологичното време и да ви ги изпратим преди съдебното заседание“, обясни съдия Жеков на Петко Стрелеца.

Съдът отхвърли искането на майката на Петков-Стефанка Савова да бъде конституирана като защитник по делото. Магистратите се мотивираха, че Савова е била свидетел и е разпитвана по досъдебното производство и това създава процесуална пречка да е защитник.

Съдия Жеков изчете депозираното от четиримата адвокати на обвиняемия допълнение към жалбата срещу постановената от първата инстанция присъда. В нея подробно се обяснява, че не е имало основание за провеждане на специализирана операция от СОБТ срещу Петко Петков.

„Целта на акцията е била задържане на лице с 4 огнестрелни оръжия с изтекъл регистрационен срок. Срещу Петков обаче не е имало данни за извършено тежко престъпление“, се казва в допълнението към жалбата.

Преди 10 месеца Окръжният съд във Велико Търново постанови най-тежката присъда от доживотен затвор без право на замяна за Петко Петков. Наказанието му бе отредено заради кървавата баня на 14 март 2014 г, когато отряд барети атакува жилището му, а той откри огън срещу тях, уби 40-годишния спецполицай Емил Шарков и рани петима негови колеги.

Съдът реши, че Петко Петков е виновен и за незаконно притежаване на 4 броя ловни оръжия и 344 патрона. Петко Стрелеца ще трябва да заплати общо 380 000 лв кръвнина на съпругата, дъщерята и родителите на убития Емил Шарков и 10 000 лв на единия от ранените барети, заедно с лихвата. Първата съдебна инстанция разпореди Петков да плати 33 814 лв разноски по делото, 3297 лв разноски по досъдебното производство, както и 15 600 лв държавна такса на предявените граждански искове.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ