БЛИЦ разкри тази сутрин, че Татяна Дончева на два пъти е пробвала да оглави ДАНС и причината за предателството й към БСП. Първият, който разкри задкулисната същност на неуспялата прокурорка, е политологът Антон Тодоров. Медията ни го потърси за повече подробности от скритото битие на жената, която днес ни пробутва кандидатурата си за президент. С Тодоров разговаря Ивайло Крачунов.
 

- Г-н Тодоров, как ще коментирате двуличното поведение на Татяна Дончева. От една страна, тя се изявява в публичното пространство като борец срещу задкулисието, но, от друга, е била обвързана с групировката "Мултигруп"?
- Двуличието е патент на г-ца Татяна Дончева. Новото, което привнася, е безсрамието и нахалството, които проявява в това да мисли едно, да говори второ, да прави трето, а след това да се случва нещо четвърто.

Мащабите на безсрамието й активира хора като мен, които с години се борят срещу задкулисието.

- Какво влагате в думата задкулисие?
- Татяна Дончева парадира много в борбата срещу задкулисието, но ако проследите цялата й политическа, а в известна степен и юридическата й биография, ще видите, че там има доста разобличителни в обратна посока на твърденията й факти и данни.

- Кои са тези факти?
- Ще започна от нейния генезис. Тя извърта по килифарски начин това, което всъщност е заявявала в няколко интервюта, а именно, че не била адвокат на дела на "Мултигруп", а адвотат-консултант на същата групировка. 

Няма никакво значение дали си се явявал като адвокат по дела на "Мултигруп", или си съветвал на ушенце покойния президент на групировката Илия Павлов, Бог да го прости.

Тя е била адвокат-консултант на "Мултигруп" и е изпълнявала силно приближена функция до Илия Павлов. И тук аз задавам следния въпрос - всички се надпреварват да заявяват, че в секретната кореспонденция на "Уикилийкс" за американското посолство имало някакви си неща за Бойко Борисов и други хора. Това се изтъква като аргумент с първостепенна важност. Но ако отворите грамите на американския посланик през 2005 г., ще видите, че има една много дълга грама, в която са описани генезисът и представителите на организираната престъпност в България.

Там на първо място е написано буквално, че "Мултигруп" е най-криминалната организирана престъпна група в България.
 
 
Грамата на американското посолство, която определя "Мултигруп" като най-голямата престъпна групировка в България

Задавам въпрос - била ли е Татяна Дончева консултант на президента на най-голямата организирана престъпна група? В своите интервюта тя признава, че му е била консултант. Нещо повече - тя излиза с такива дитирамби по негов адрес, че аз съм учуден що за наглост е някой да е бил толкова опасно близо до главатаря на най-голямата престъпна шайка в държавата и в един момент да се явява като борец срещу задкулисието.

- Защо толкова остро нападате Дончева?
- Нямам нищо против персоната на Татяна Дончева. Не е мой тип жена и не ми харесва. Вероятно по тази причина нейни бивши лидери говореха, че в спалнята й е тихо.

Мен ме предизвиква това, че тя се явява във функцията на борец срещу задкулисието. Има една много хубава английска поговорка, която гласи, че ако си част от проблема, няма как да си част от решаването му.

- Очаквате ли в хода на предизборната кампания Дончева да изсипе компромати срещу останалите кандидати за държавен глава?
- Думата компромат не съдържа в себе си нещо лошо. Това е истински материал, който подсказва двойното дъно на даден политик, политическа формация или някаква друга структура.

Това, което говори Дончева, не са компромати, а хвърлени в пространството твърдения, които никога не се доказват.

Буквално преди седмици тя заяви, че генерал Румен Радев е представител на оръжейното лоби, без да даде нито един смислен аргумент, дори вербален.

Всички медии, които в някаква степен са близки до избягалия банкер Цветан Василев, който гепи 3.7 млрд. лева и сега си живее живота извън България, подеха тази напълно недоказана теза на Татяна Дончева.

Аз съм последният, който може да бъде заподозрян като защитник на кандидат-президента на БСП, тъкмо обратното, но с моите думи показвам обективността си.

Татяна Дончева и до ден-днешен е запазила добрите си отношения с хора, които имат, меко казано, съмнителна информация.

- За кои хора говорите?
- В същата разработка на "Уикилийкс", за която ви казах в началото на интервюто, е написано, че Гриша Ганчев е в същата колода на добре облечените бизнесмени.

Татяна Дончева е проект на задкулисни сили! Цялата й кариера е белязана от това. Тя проявява изключително двуличие и предателство срещу хората, които са я лансирали в политиката.

Един от тях е Георги Първанов. Той води битка с габровската организация на БСП, за да я наложи като кандидат за депутат. И всички знаят как тя му отвърна за неблагодарност.

- Цветан Василев и Гриша Ганчев ли са днешните кукловоди на Татяна Дончева?
- Това е видно с невъоръжено око. Неприятното е, че тук са намесени и медии на други олигарси, които заливат с помия всеки, който дръзне да повдигне завесата.

В България е много модно да говориш срещу Пеевски. Но когато той се ползва като дъвка под път и над път, за мен това е безпредметно и представлява опит да бъде отклонено внимание от истинските кукловоди в страната.

Зад половината медии, в това число "Медиапул", "Клуб З" и други, да не ги изброявам, стоят точно такива задкулисни сили. Тук са намесени и чуждестранни фондации, които финансират медии с нисък рейтинг. Те финансират и политически проекти, които лъжат българите по най-безсрамния начин.

Често българите помнят от ден до пладне, а после се оплакват, че са били излъгани за пореден път. Ами лъжат ви, защото не обръщате внимание на хората, които ви мамят.

Как може Татяна Дончева, която до вчера е била адвокат на "Мултигруп", днес да се явява като борец срещу задкулисието. Това е неестествено.

Интервю на  Ивайло КРАЧУНОВ