Работата ви може да се окаже сред основните причини да наддавате тегло. Много хора се оплакват, че при смяна на работното място са увеличили телесната си маса с около килограм и половина още първия месец.
Каква е причината и как да се справите с подобен „проблем“?

Колегите ви хапват често нездравословни храни в големи количества
Една трета от хората, които работят в офиси твърдят, че техните колеги им влияят негативно при избора на храна. Те се изкушават лесно, виждайки как всички край тях хапват бисквити, шоколади, мазни сандвичи и бонбони. Това им пречи да следват здравословния си режим и по-лесно си търсят извинения да го заобиколят, особено под стрес.
Решението: Планирайте предварително менюто си за деня и дори за седмицата. Планирайте и своите малки „награди“, които обаче да са съобразени с вашия режим. Така, когато изкушението стане голямо, може да бръкнете в шкафа с личния си запас и да задоволите глада си за нещо сладко/различно.

Обядвате с колегите
Хората консумират с до 30 % повече храна, когато са с компания и често си поръчват и десерт, се казва в скорошно изследване. Това е така, защото често повтаряме поръчката на тези около нас.
Решението: Хранете се сами, предварително обмислете менюто си, а за да не се цепите от колектива може веднъж седмично да обядвате с колегите като се старайте да поръчвате обяда си първи.

Работното ви място е прекалено студено
Температурата в офиса често е по-ниска от обичайното, заради включения климатик, което кара служителите да се адаптират към нея поемайки повече храна.
Решението: Обличайте се с дрехи, подходящи за температурата в сградата, а не с тази навън.

В стаята ви липсват прозорци
Изследователи са установили че тъмнината подтиква към по-често хапване и приемане на по-голямо количество храна. Тя действа депресивно и хората подсъзнателно посягат към малките изкушения, за да повдигнат тонуса и настроението си.
Решението: Взимайте си по-чести разходки навън и задължително се разтъпчете на светло за десет минути преди обяд.

Прекалено стресирани сте
Една четвърт от служителите в големите американски градове издават, че са подложени на голям стрес в работата и това ги кара по-често да посягат към нездравословни храни. Напрежението освобождава хормоните на стреса, които изпращат фалшиви сигнали за глад и подсилват апетита. По-лошото е, че при стрес метаболизмът се забавя и човек гори по-малко калории от обикновено.
Решението: Психолозите твърдят, че за овладяване на стреса човек трябва да си взима по-чести почивки. Това му позволява да се откъсне за миг от работата и да релаксира психически. Разходките на въздух са добро решение.

Източник: tialoto.bg