И пъпешите станаха ГМО
Във времето, в което живеем, все по-рядко можем да срещнем на пазарите продукти, които да не съдържат консерванти
Надали ще искате да си вземете картофи или домати, в които е инжектирано ДНК на мишка например. Но просто няма откъде да знаете дали това е така или не.
И най-лошото от всичко е, че този вид продукция се увеличава. Досега се знаеше, че голяма част от картофите, царевицата, соята, доматите, тиквичките и т. н. са ГМО продукти. Но се оказва, че редом до тях застават и пъпешите. Консумацията на този любим за българите плод вече също крие рискове.
Оказва се, че за по-богата реколта и скоростно зреене генните инженери са хвърлили око и на пъпешите. Трудно ще можете да разпознаете дали пъпешът, който си вземате, е ГМО продукт. Но със сигурност ще Ви изглежда неузрял, а само след няколко часа ще има вид на готов за консумация. Именно това е идеята. Да може да бъде закаран от бостана, така че да не се нарани по време на превоза, а само миг след като вече е стигнал до крайния потребител, да е сочен и мек.
За съжаление рисковете, които се крият зад консумацията на ГМО пъпеши, са същите, каквито се крият и зад консумацията на всички останали ГМО храни.
Почти всички правени досега изследвания сочат, че при попадането с храната на чужд ген в човешкия организъм той няма как да се внедри и в неговия геном и само ще предизвика мутация на клетките.
И съответно ще ви изложи на увеличен риск от рак. Така че, ако имате възможност, се наслаждавайте на пъпешите само ако наистина знаете откъде произхождат и дали са екологично чист плод.
Последвайте ни
0 Коментара: