Президентът на САЩ Барак Обама направи грешка, която доведе до сериозен спад на бойната готовност на американските въоръжени сили, разположени на територията на Европа. Това коментира изпълнителният директор на Лексингтън Институт Лорен Томпсън в колонката си за списание Forbes, предаде news-front.info.
Според експерта политиката на Обама за постепенно извеждане на голяма част от американските сухопътни войски от Европа наред със съкращаването на програмата за въоръжение «създаде вакуум», който във всеки момент може да бъде запълнен от Русия или Иран.
  
Американските стратези допускат възможна война с Русия в рамките на пет години, но ако конфликтът започне, САЩ ще се сблъскат с «логистичен кошмар» и проблеми от технологичен характер.

«Армейското ръководство открито признава, че на въоръжените сили ще им бъде тежко срещу руските безпилотни самолети, системите за радиоелектронна борба, кибертехнологиите, противотанковите въоръжения и управляемите ракети» — се казва в статията.
 
Дори подкрепата на регионалните съюзници няма да добави мощ за САЩ, способна да уравновеси наземния и въздушен потенциал на Русия в хипотетичния конфликт на европейска територия — руската армия «може да прегази американската войска» и да утвърди доминиращото си положение в Източна Европа, твърди авторът на статията.